Thursday, March 26, 2015

Ciorba De Fasole Cu Varza Murata






      Am fost intotdeauna un copil foarte pretentios la mancare si inca mai am lucruri pe care nu le pot manca sub nicio forma, dar unele am invatat fie sa le apreciez fie cum sa le schimb sa le fac pe placul meu. Singura ciorba care imi placea cand eram copil era ciorba de fasole si m-am chinuit mult sa reproduc gustul ciorbei care mi-o pregatea nasa mea cand mergeam impreuna in vizita la bunici la tara. Este greu sa obtii la aragaz in oras gustul macarii facute la foc de tara cu legume proaspat culese din gradina, dar cred ca de data asta am reusit. Unul dintre secrete era sa folosesc zeama de varza pentru acrit in locul borsului din comert si pot sa spun ca rezultatul este fenomenal.


      Ingrediente:

- 4 litri apa
- 3 linguri ulei
- o ceapa mare
- 1 morcov mare (aproximativ 80g)
- 2 cartofi mici
- un sfert radacina de patrunjel
- un sfert radacina de pastarnac
- 30 g telina
- o jumatate de ardei gras
- sare
- piper
- cimbru uscat
- 200 g fasole rosie la cutie (jumatate de cutie)
- 300 ml zeama de varza murata
- 2 frunze varza murata
- 2 legaturi loboda
- jumatate legatura marar
- jumatate legatura patrunjel
- 2-3 fire leustean (proaspat sau uscat)
- 2-3 fire cimbru uscat
- 30 g orez
- 1 lingurita bulion


      Curata si spala toate legumele si loboda de la care se pastreaza doar frunzele fara tije si se spala bine sa nu aiba pamant pe ele. Cartofii se taie in cuburi, la fel si morcovul doar ca in cuburi mult mai mici decat cartofii. Ceapa, ardeiul gras, telina, radacina de patrunjel si pastarnacul se toaca marunt. Se calesc in 3 linguri de ulei toate aceste legume, aproximativ 5 minute, dupa care se adauga apa, o lingurita cu sare, piper, cimbru uscat cam cat poti lua cu 3 degete, fasolea, orezul si frunzele de varza taiate in fasii.

      Dupa ce acestea au fiert se adauga zeama de varza, bulionul si loboda taiata in fasii si se mai fierbe 5-10 minute. Gusta sa vezi daca este potrivita de sare si acreala. Daca ti se pare ca ii lipseste ceva inseamna ca mai trebuie sare, daca ti se pare dulce ii mai trebuie zeama de varza si poti sa mai pui pana ajungi la gustul care iti place tie.

      Cand ai potrivit-o de gust adauga frunzele de marar si patrunjel spalate si tocate, si firele de leustean si cimbru si opreste focul.

      Ciorba este gata pentru a fi pusa in farfurii.



      Sfaturi:

      - la noi in casa nu toata lumea mananca ciorba acra asa ca eu nu pun multa zeama de varza sau bors ci o las mai dulce, asta este motivul pentru care iti spun sa gusti, sa o faci pe gustul tau

      - la fel si cu sarea, eu mananc mai nesarat asa ca daca tu mananci mai sarat decat mine s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugi sare la mancare, deaceea prefer sa ma abtin sa dau o cantitate de sare exacta de obicei

      - daca nu vrei sa acresti cu zeama de varza poti sa inlocuiesti cu bors sau sare de lamaie, cum preferi
      - o ceapa mare este de marimea pumnului sau chiar mai mare

      - este o ciorba destul de bogata asa ca e de preferat sa nu mai pui si taitei, decat daca iti plac si vrei neaparat

      - daca nu iti plac atat de multe legume in ciorba si o vrei mai clara poti sa inlocuiesti ceapa mare cu 2 mai mici din care una o toci si una o lasi intreaga si o scoti din ciorba dupa ce a fiert

      - la fel poti sa faci si cu radacinile de patrunjel si pastarnac si telina, le pui intregi, fara sa le mai toci, si le scoti la final

      - ardeiul gras il poti imparti in 2, o bucata o toci si o calesti cu celelalte legume si o bucata o pui intreaga si o scoti la sfarsit

      - ciorba se fierbe la foc mic



                                                                                                               Bon Appétit!


Somon Cu Orez Si Legume








      Atat de buna si usor de pregatit este aceasta reteta incat abia asteptam sarbatoarea de Buna Vestire sa o pot prepara si consuma. Somonul este un peste gras tocmai deaceea trebuie pregatit intr-un mpd cat mai sanatos posibil sau intr-un mod care sa nu necesite mult ulei.


      Ingrediente:

- 400 g somon (2 fileuri)
- 100 g orez
- 80 g mazare
- 80 g fasole verde
- 90 g morcov
- sare
- piper


      Alege si spala bine orezul pana ce apa sa devine clara si nu se mai vad urme albe de amidon in ea. Se pune la fiert respectand proportia de 3 la 1, adica pentru o parte de orez se folosesc 3 parti apa, si o lingurita rasa cu sare. Nu este o problema daca pui mai multa apa, dupa ce fierbe orezul poti sa il lasi la scurs intr-o sita si este ok. La fel daca s-a evaporat apa si orezul mai trebuie fiert poti sa mai adaugi apa.

      Amesteca des in orez pentru ca se va prinde foarte repede, in special spre final cand s-a evaporat aproape toata apa. Scoate o boaba si gusta, daca nu este tare inseamna ca este fiert si poate fi luat de pe foc.

      Intr-un alt vas se fierb in apa cu o lingurita rasa de sare, mazarea, fasolea verde si morcovul taiat in bastonase, dupa cum se vede in imagine. Incercati mereu morcovul sa vedeti daca legumele sunt fierte. Ele trebuie sa fie al dente, adica fierte dar inca sa ramana putin crocante, sa nu fie fierte in asa fel incat sa se paseze cand le atingi, sa opuna putina rezistenta cand vrei sa treci lingura prin morcov.

      Legumele se scurg bine de apa si se trag la tigaie intr-o lingura de ulei potrivind de sare si piper. Daca nu esti in post poti folosi unt pentru a inlocui uleiul. Amesteca in ele sa nu se prinda de tigaie, lucru inevitabil pentru ca nu are mult ulei.

      Pestele se spala, si se foloseste o singura lingura cu ulei pentru a unge ambele bucat, se sareaza si se pipereaza. In tigaie se pune o lingura cu ulei si se aseaza pestele cu pielea in tigaie. Cand pestele incepe sa-si schimbe usor culoarea se intoarce cu partea fara piele in jos si se "da fata pestelui", adica se prajeste suficient cat sa para rumenit. Folositi un capac la tigaie pentru ca se va face mult mai repede si se va patrunde mai bine.

      Eu adaug langa toate astea o jumatate de lamaie pe care o storc peste somon, si niste piper presarat pe orez.



      Sfaturi:

      -  pestele se gateste foarte repede asa ca aveti grija sa nu-l uscati, el trebuie sa ramana suculent

      - orezul necesita multa sare pentru a avea gust asa ca nu uita sa il gusti sa vezi daca trebuie sa mai adaugi sare sau nu

      - somonul are un gust puternic asa ca este bine sa nu folositi mai multe condimente decat este cazul care sa ii acopere gustul

      - reteta pare sa aiba multi pasi pentru ca am eu tendinta de a explica fiecare pas cat mai detaliat, dar atat aceasta reteta cat si marea majoritate a celorlalte retete pe care le prezint se pregatesc foarte repede

      - reteta este pentru 2 portii



                                                                                                              Bon Appétit! 



Monday, March 23, 2015

Mancare De Ciuperci (De Post)







      Poza nu mi-a iesit atat de bine pe cat doream si imi pare rau pentru ca asta taie putin din prezentarea preparatului pentru ca daca se vede prost nu poti sa-ti faci o idee exacta despre cat de bine arata de fapt. Dar cum spuneam la un moment dat, nu sunt fotograf profesionist si asta se vede in pozele mele, dar cu siguranta mancarurile sunt absolut delicioase.

      Cand eram mica nu mancam ciuperci nici sa ma pici cu ceara, mi se parea ca aveau o textura ciudata si niciodata nu-mi placeau cum erau preparate. Deaceea e bine cand incepi sa-ti prepari singur mancare si te poti juca dupa cum consideri. Inca nu sunt pe deplin convinsa de ciupercile la gratar, dar in rest eu zic ca sunt pe drumul cel bun in a realiza cat de bune sunt defapt ciupercile atunci cand sunt preparate pe gustul meu.

      Mancarea asta de ciuperci este extraordinar de simpu de facut si ce dureaza mai mult este sa fierbi ciupercile. Pentru post sunt perfecte.



      Ingrediente:

- 500 g ciuperci
- 1 ceapa mare
- sare
- piper
- ulei

      Eu am folosit pana acum fie ciuperci pleurotus fie ghebe, dar poti sa inlocuiesti cu orice alt fel de ciuperci, mai putin champignion care nu par a fi la fel de gustoase fata de celelalte cand vine vorba de a le fierbe in prealabil.

      Ciupercile se spala bine si se pun la fiert in suficienta apa cat sa le acopere si se adauga o lingurita cu sare. Se fierb timp de o ora, dar nu le scapa din ochi sa nu se umfle si sa dea pe aragaz. Mai amesteca din cand in cand in ele sa nu se prinda de oala, mai ales daca aceasta este dintr-un material subtire.

      Dupa ce au fiert se scurg bine.

      Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in 20 ml ulei, cam 4 linguri. Cand se rumeneste ceapa se pun ciupercile, sare si piper si se gateste pana se evapora toata apa, amestecand des. Cand incepe sa se prinda usor inseamna ca sunt gata.

      Se servesc calzi cu mamaliga si usturoi.



      Sfaturi:

       - ciupercile au nevoie de multa sare pentru a avea gust, asa ca gusta-i inainte de a opri focul pentru a te asigura ca au suficienta sare

      - poti sa pisezi 3-4 catei de usturoi si sa ii adaugi in ciuperci cand le calesti, sau sa faci mujdei sau sos de usturoi cu care sa ii servesti, in loc de a manca cu catei intregi de usturoi.



                                                                                                            Bon Appétit!



Pateuri Cu Legume (De Post)






      Mi se pare atat de usor in zilele astea sa tii post cand gasesti aproape tot anul produse proaspete cu care sa-ti prepari orice de la salate, la mancaruri complicate.

      Week-end-ul asta aveam niste ciuperci plurotus fierte si ma gandeam cum sa le folosesc mai ingenios si mi-a venit ideea sa fac niste pateuri. Am iesit la cumparaturi si apoi m-am apucat de treaba.


      Ingrediente aluat:                                                                 Ingrediente umplutura:

- 300 g faina                                                                           - 150 g ciuperci pleurotus
- 1 lingurita rasa cu sare                                                         - 30 g masline kalamata fara samburi
- 1/2 lingurita zahar                                                                - 3 rosii uscate in ulei
- 5 g drojdie                                                                            - 1 cartof mic (aproximativ 100g)
- 1 praf de busuioc uscat                                                         - o mana boabe de porumb
- 2 rosii uscate in ulei                                                              -  sare, piper
- 6 masline kalamata                                                               -  cimbru, oregano
- 5 linguri ulei                                                                         - 1 ceapa mica
- 125-150 ml apa calda                                                           - 2 catei de usturoi potriviti


      Daca folosesti drojdie proaspata aceasta trebuie dizolvata in apa calda, de preferat nu in toata ca poate aluatul are nevoie de mai putina apa, daca folosesti drojdie uscata este mult mai simplu si nu trebuie dizolvata, chiar este contra-indicat.

      Intr-un castron mare se pune faina drojdia, zaharul, busuiocul si sarea si se amesteca. Pui rosiile si maslinele tocate marunt si se amesteca cu faina, dupa care se pune uleiul si 125 ml apa si se framanta pentru a obtine un aluat moale si elastic. Daca aluatul nu este legat si moale se mai adauga apa. Se acopera castronul cu o folie de plastic si un prosop si se lasa la crescut intr-un loc calduros unde sa nu fie curent.

      Ciupercile se fierb in apa cat sa le acopere impreuna cu o jumatate de lingurita de sare dupa care se scurg bine de apa. Se caleste ceapa tocata marunt dupa care se adauga peste ea usturoiul tocat, ciupercile maruntite in robot, rosiile si maslinele tocate marunt, cartoful taiat in cubulete foarte mici, porumbul, sare, piper, cimbru si oregano si se calesc 10 - 15 minute amestecand sa nu se prinda.

      Gusta umplutura pentru a o potrivi de sare. Daca simti ca lipseste ceva cu siguranta este vorba de sare sau un plus de piper pentru gust.

Intinde o foaie subtire din aluat si portioneaza in 12, atatea pachetele am obtinut eu.

      Imparte compozitia in asa fel incat sa umpli toate cele 12 portii de aluat, dupa care unge fiecare fasie de aluat cu apa pe margini si pliaza si strange in asa fel incat sa obtii un pachetel. Poti sa-i faci un model pe margini, cum am facut eu, pentru a te asigura ca nu se desface sa curga umplutura din pachetel.

      Lasa-le in tava sa mai creasca aproximativ 15 minute, perfect cat sa te apuci sa-ti cureti bucataria, dupa care se ung cu putin ulei in strat subtire si se coc la foc potrivit in mijlocul cuptorului penru aproximativ 20 minute. Incearca aluatul cu o scobitoare, daca aceasta iese curata inseamna ca pateurile tale sunt gata.




      Sfaturi:

      - daca nu esti in post poti sa ungi pateurile cu galbenus de ou amestecat cu putina smantana si sa adaugi la umplutura si niste branza sarata sau cascaval ras

      - nu uita sa gusti umplutura sa o potrivesti de sare, odata ce ai gatit pateul nu mai poti adauga sare si o sa ai impresia ca nu este atat de grozav pentru ca nu are gustul care trebuie

      - daca nu ai rosii uscate nu este o tragedie, foloseste rosii cherry sau rosii normale dar asigurate ca elimini prin gaturea umpluturii tot lichidul pe care il lasa rosiile, altfel va inmuia pateurile in cuptor

      - la fel si cu maslinele, daca nu ai kalamata, sau nu iti plac, foloseste altele care iti plac: negre, verzi ... ce doresti

      - aluatul nu se va colora cand il gatesti daca nu este dat cu ou ci doar cu ulei, deci nu te speria sa zici ca nu sunt facute, testeaza cu o scobitoare si atunci stii sigur daca s-au gatit sau nu



                                                                                                          Bon Appétit!



Fasole Batuta






      Intotdeauna mi-a placut fasolea batuta, dar de cand am inceput sa o gatesc eu si sa ma joc cu ingredientele imi place si mai mult decat pana acum. Cam totul imi place mai mult acum de cand le prepar singura, asta pentru ca pot sa adaung diverse ingrediente care poate inainte nu se pomenea sa le pui in acea mancare.

      Fasolea batuta este perfecta in post, este relativ usor de facut si extraordinar de delicioasa.



      Ingrediente:

- 200 g fasole mica
- 1 ceapa galbena mare
- 1 ceapa rosie mare
- 1 morcov potrivit
- sare
- piper
- cimbru
- 50 ml ulei
- 100 ml apa
- 1 foaie de dafin
- 1 lingura cu pasta de tomate
- 2-3 catei de usturoi


      Stiu ca par multe ingrediente dar chiar este super usor de facut. Eu schimb apa la fasole, dar daca nu vrei sa faci asta nu este nicio problema. Pun fasolea la fiert in apa cat sa o acopere si in alt vas pun alta apa sa fiarba in acelasi timp cu fasolea.

      Cand incepe sa fiarba apa cu fasolea o las cam 30 de secunde dupa care scurg apa si completez cu apa fiarta in celalalt vas, tot cat sa o acopere. La fel, cand incepe sa fiarba o las 30 de secunde, o scurg si pun alta fierbinte.

      Asta este apa pe care o si pastrez si in care pun sarea, cam 1 lingurita, foaia de dafin, morcovul si ceapa galbena curatate si spalate dar intregi, piper si cimbru cam cat apuci intre 3 degete.

      Mama m-a invatat ca fasolea este fiarta atunci cand iei o lingura plina si sufli in ea iar invelisul de pe fasole se rupe.

      Cand e fiarta se scurge, poti pastra o parte din apa in care a fiert, se arunca ceapa si foaia de dafin si pastram morcovul. Eu o fac la robot dupa ce se mai raceste putin.

      In timpul asta pregatesc ceapa rosie calita care va veni deasupra.

      Pun uleiul intr-o tigaie non-aderenta, si cand se incinge pun ceapa rosie tocata fie marunt fie taiata solzisori sau julienne. Cand ceapa se rumeneste adaug o lingura cu pasta de tomate, un praf de sare si unul de piper si incep sa amestec usor pana cand pasta de tomate se omogenizeaza si nu mai are cocoloase.

      Scurg uleiul si il folosesc la fasole.

      Pun fasolea in robot, adaug 2-3 catei de usturoi potriviti (daca sunt prea mici pui mai multi, daca sunt mari, pui mai putini), un praf de piper, morcovul taiat in 3 bucati si uleiul scurs de la ceapa. In robot trebuie sa vezi fasolea cum se misca si se marunteste, daca pare ca sta pe loc sau raman bucati de fasole nemaruntita inseamna ca ii mai trebuie lichid si atunci pui fie apa in care a fiert, fie apa de la robinet dar care sa nu fie foarte rece. In final fasolea trebuie sa fie foarte fina si pufoasa, daca nu are aceasta textura inseamna ca ii mai trebuie lichid si torni cate putin pana ajungi la consistenta dorita.

      Gusta din ea pe parcurs sa vezi daca ii mai trebuie sare. De obicei cand simti ca lipseste ceva din mancare, sarea este cea care mai trebuie adaugata.

      Rastoarna din robot pe o farfurie intinsa si pune ceapa calita cu pasta de tomate peste fasole.

      Poti servi fie calda fie rece, este la fel de buna in orice fel alegi ca o consumi.



      Sfaturi:

      - nu uita sa gusti fasolea sa o potrivesti de sare

      - o ceapa mare este o ceapa de marimea pumnului

      - poti sa folosesti ceapa galbena pe desupra daca nu ai ceapa rosie in casa

      - fasolea trebuie sa fie pufoasa si foarte fina, sa ai impresia ca intri cu lingura intr-un nor, daca nu este asa inseamna ca ii mai trebuie lichid



                                                                                                                  Bon Appétit!



Mucenici Muntenesti






      Imi amintesc de copilarie cand pregateam acesti mucenici in casa alaturi de mama si sora mea. Mi se parea extraordinar dispozitivul de facut opturi, si ma sacaia cand incepeam sa prind miscarea si sa ii fac mai repede, dar se bloca partea metalica ce impingea mucenicii afara, schimband usor pozitia si astfel nu mai intra inapoi in aparat decat ajustat cu mana.

      Acum nu mai avem de ce sa ne chinuim sa facem aluatul, sa facem mii de 8-uri si sa-i lasam la uscat ca mai apoi sa-i preparam, pentru ca se gasesc pe toate drumurile. Recunosc ca eu imi cumpar mai multi in perioada sarbatorii mucenicilor sa mai pot face de-a lungul anului. Am vazut totusi ca se mai gasesc si la ceva timp dupa ce trece sarbatoarea ... bucuria mea :)

      Este un desert foarte usor de facut si e minunat ca iese extraordinar de bun si folosind doar putin zahar.


      Ingrediente:

- 200 g mucenici (o punga)
- 1/2 lingurita sare
- 1,3 l apa (adica 1300 ml)
- 4-5 linguri zahar tos
- 4-5 linguri nuca macinata
- 1/2 lingurita scortisoara
- esenta de rom


      Se pune apa la fiert cu sare, daca iti plac cu mai mult lichid poti fierbe 1500 ml apa. Cand fierbe apa se pun mucenicii amestecand din cand in cand in ei pentru a nu se prinde. Cand sunt aproape fierti (asta va dura cam 40 de minute) adauga zaharul. E bine sa incepi cu 4 linguri, le lasi sa fiarba 1-2 minute si gusti din zeama sa vezi daca mai trebuie indulcita sau nu. Acum pui nuca si cateva picaturi de esenta de rom, eu folosesc fiolele cu esenta, si scortisoara, le mai lasi sa fiarba putin, cam 5-10 minute, amestecand des ca se va prinde si mai repede cu nuca adaugata, si asta este tot.

      Se servesc calzi, cu nuca macinata si scortisoara presarate pe deasupra.



      Sfaturi:

      - stiu ca pe punga scrie ca fierb in 15-20 de minute, dar niciodata nu a durat doar atat

      - scoate cate un 8 si taie-l cu lingura, daca inca este alb in interior inseamna ca mai trebuie fiert

      - se spune ca daca ii pui inainte sa inceapa apa sa fiarba se vor rupe, nu stiu cat de adevarat este dar stiu sigur ca nu vor ramane toti intregi indiferent ce ai face, o parte din ei tot se vor face bucati

      - daca nu iti plac atat de scazuti, fie pui mai multa apa la fiert, cum am spus mai sus, fie nu mai adaugi nuca la fiert ci doar presari in farfurie peste ei

      - dintr-o punga ies 3 portii sanatoase


Incearca si reteta de Mucenici Moldovenesti (Umpluti) 😘

                           
                                                                                                          Bon Appétit!