Monday, March 23, 2015

Fasole Batuta






      Intotdeauna mi-a placut fasolea batuta, dar de cand am inceput sa o gatesc eu si sa ma joc cu ingredientele imi place si mai mult decat pana acum. Cam totul imi place mai mult acum de cand le prepar singura, asta pentru ca pot sa adaung diverse ingrediente care poate inainte nu se pomenea sa le pui in acea mancare.

      Fasolea batuta este perfecta in post, este relativ usor de facut si extraordinar de delicioasa.



      Ingrediente:

- 200 g fasole mica
- 1 ceapa galbena mare
- 1 ceapa rosie mare
- 1 morcov potrivit
- sare
- piper
- cimbru
- 50 ml ulei
- 100 ml apa
- 1 foaie de dafin
- 1 lingura cu pasta de tomate
- 2-3 catei de usturoi


      Stiu ca par multe ingrediente dar chiar este super usor de facut. Eu schimb apa la fasole, dar daca nu vrei sa faci asta nu este nicio problema. Pun fasolea la fiert in apa cat sa o acopere si in alt vas pun alta apa sa fiarba in acelasi timp cu fasolea.

      Cand incepe sa fiarba apa cu fasolea o las cam 30 de secunde dupa care scurg apa si completez cu apa fiarta in celalalt vas, tot cat sa o acopere. La fel, cand incepe sa fiarba o las 30 de secunde, o scurg si pun alta fierbinte.

      Asta este apa pe care o si pastrez si in care pun sarea, cam 1 lingurita, foaia de dafin, morcovul si ceapa galbena curatate si spalate dar intregi, piper si cimbru cam cat apuci intre 3 degete.

      Mama m-a invatat ca fasolea este fiarta atunci cand iei o lingura plina si sufli in ea iar invelisul de pe fasole se rupe.

      Cand e fiarta se scurge, poti pastra o parte din apa in care a fiert, se arunca ceapa si foaia de dafin si pastram morcovul. Eu o fac la robot dupa ce se mai raceste putin.

      In timpul asta pregatesc ceapa rosie calita care va veni deasupra.

      Pun uleiul intr-o tigaie non-aderenta, si cand se incinge pun ceapa rosie tocata fie marunt fie taiata solzisori sau julienne. Cand ceapa se rumeneste adaug o lingura cu pasta de tomate, un praf de sare si unul de piper si incep sa amestec usor pana cand pasta de tomate se omogenizeaza si nu mai are cocoloase.

      Scurg uleiul si il folosesc la fasole.

      Pun fasolea in robot, adaug 2-3 catei de usturoi potriviti (daca sunt prea mici pui mai multi, daca sunt mari, pui mai putini), un praf de piper, morcovul taiat in 3 bucati si uleiul scurs de la ceapa. In robot trebuie sa vezi fasolea cum se misca si se marunteste, daca pare ca sta pe loc sau raman bucati de fasole nemaruntita inseamna ca ii mai trebuie lichid si atunci pui fie apa in care a fiert, fie apa de la robinet dar care sa nu fie foarte rece. In final fasolea trebuie sa fie foarte fina si pufoasa, daca nu are aceasta textura inseamna ca ii mai trebuie lichid si torni cate putin pana ajungi la consistenta dorita.

      Gusta din ea pe parcurs sa vezi daca ii mai trebuie sare. De obicei cand simti ca lipseste ceva din mancare, sarea este cea care mai trebuie adaugata.

      Rastoarna din robot pe o farfurie intinsa si pune ceapa calita cu pasta de tomate peste fasole.

      Poti servi fie calda fie rece, este la fel de buna in orice fel alegi ca o consumi.



      Sfaturi:

      - nu uita sa gusti fasolea sa o potrivesti de sare

      - o ceapa mare este o ceapa de marimea pumnului

      - poti sa folosesti ceapa galbena pe desupra daca nu ai ceapa rosie in casa

      - fasolea trebuie sa fie pufoasa si foarte fina, sa ai impresia ca intri cu lingura intr-un nor, daca nu este asa inseamna ca ii mai trebuie lichid



                                                                                                                  Bon Appétit!



No comments:

Post a Comment