Friday, February 7, 2014

Negrese Altfel




          Sunt o mare amatoare de ciocolata, desi pot spune ca sunt pe toane si se intampla uneori si minunea de a nu avea pofta de ciocolata, ceea ce nu este cazul momentan :) Unul dintre deserturile mele preferate este negresa, doar ca nu prea ma incanta "noua" negresa imprumutata din "vecini", aceea cu interiorul lipicios, ci imi place negresa care are consistenta unei prajituri obisnuite, dar cu clasicul gust de negresa.

           Fiindu-mi dor de acest gust din copilarie, am umblat putin la ingrediente si pot spune fara lipsa de modestie ca am ajuns exact unde vroiam. Am negresa pe care o stiam eu din copilarie.


           Ingrediente:

           - 3 oua
           - 3/4 cana cu zahar (aprox. 150g)
           - 1 plic zahar vanilat
           - 250 ml lapte
           - 125g margarina
           - 1 3/4 cana faina
           - 3-4 lingurite cacao
           - 1 plic praf de copt
           - 1 varf de cutit bicarbonat
           - 1 praf de sare (cam cat luati in 3 degete)
           - esenta de rom si vanilie dupa gust
           - 1/2 lingura zeama de lamaie


           Incalzeste cuptorul.

           Incalzeste laptele si zaharul pe foc pentru a se topi zaharul. Dupa ce s-a topit, pune margarina si opreste focul. Amesteca pana se topeste toata margarina, aceasta racind laptele.

           Intr-un vas de mixer, mixeaza ouale cu sarea si zaharul vanilat pana isi maresc volumul si incep sa se albeasca. Adauga esentele si amestecul de lapte.

           Cerne faina cu praful de copt, bicarbonatul si cacaoa. Adauga la oua si mixeaza pana se combina. Adauga zeama de lamaie si mai mixeaza cateva secunde sa se amestece.


           Toarna amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace cel putin 20 min. Incearca sa nu deschizi cuptorul inainte sa se scurga cel putin 15 minute. Incearca blatul cu o scobitoare. Cand aceasta iese curata inseamna ca prajitura s-a copt.

           Lasa negresa sa se raceasca in tava. Nu o taia niciodata fierbinte ca se va incruzi aluatul. Asteapta pana e calduta.


           Nu este deloc greu de facut. Am folosit ca masura o cana normala, aceea de 200 ml. Poti adauga si nuci tocate in aluat sau pe deasupra. Sau poti face un sos de ciocolata topid niste ciocolata de calitate (nu de menaj) in putin lapte si adaugand putina smantana dulce dau unt (altfel se intareste la loc si rezulta o crusta de ciocolata pe deasupra).

           Sper sa va placa si voua reteta si sa o incercati.



                                                                                                 Bon Appétit!



Wednesday, February 5, 2014

Chiftelute Cu Sos




         Ce este grozav la aceasta reteta este ca poti sa faci mai multe chiftelute o data pe care sa le ti in congelator pentru cand nu mai stii ce sa mai faci de mancare, ai invitati neasteptati, sau pur si simplu ti s-a facut pofta de niste chiftelute gustoase.


         Ingrediente Chiftelute:

         - 500g carne tocata
         - 2 oua
         - 2 felii de paine fara coaja (inmuiate si stoarse)
         - 3-4 catei de usturoi
         - jumatate de legatura de marar
         - sare si piper
         - faina sau pesmet

         Ingrediente Sos:

         - 4-5 linguri pasta de tomate
         - 400 ml apa
         - 1 lingura ulei vegetal
         - sare, piper, cimbru uscat si o foaie de dafin
         - 2 catei de usturoi
         - 1 lingura de faina


         Pentru a pregati chiftelutele, amesteca bine toate ingredientele intr-un bol mare. Gusta carnea sa vezi daca mai trebuie sare luand o cantitate foarte mica de amestec si punandu-l pe limba, fara a-l inghiti.

         Umezeste mainile pentru a putea forma chiftelutele. Dupa ce faci cateva, va trebui sa tot repeti operatiunea cu umezitul mainilor pentru a nu se lipi amestecul de maini. In caz ca dupa ce le pui pe primele in tigaie vezi ca se desfac, inseamna ca mai trebuie ou pentru a lega compozitia. Este bine sa prajesti doar una la inceput pentru a te asigura ca iese bine.

         Le poti da fie prin faina, fie prin pesmet si apoi sa le prajesti in ulei incins. Daca le dai prin pesmet vor fi mai crocante (o textura placuta daca le mananci fara sos), pe cand faina le va mentine pufoase si la exterior.

         Pentru a prepara sosul, dilueaza pasta de tomate in apa si pune totul intr-o tigaie mare peste lingura cu ulei incinsa. Toarna totul odata pentru a nu sari uleiul. Adauga sare, piper, cimbru, foaia de dafin si usturoiul pisat. Amesteca faina cu 2 linguri de apa pana obti o pasta omogena. Adauga la sosul de tomate si amesteca pana se incorporeaza pasta de faina pentru a te asigura ca nu formeaza cocoloase.

        Adauga chiftelutele si fierbe timp de 5-10 minute pentru a intra sosul in ele. Amesteca din cand in cand pentru a nu se forma cocoloase.


        Sugestii:

        - gusta amestecul de carne pentru a-l potrivi de sare

        - eu folosesc intotdeauna pulpe superioare de pui pe care le toc eu acasa

        - daca nu iti place pasta de tomate, poti inlocui cu o cutie cu rosii pe care sa o bagi la blender pana obtii o pasta si adaugi o lingurita cu zahar pentru a taia aciditatea din rosii

       - foloseste atat marar cat doresti, nu este batut in cuie ca trebuie sa pui jumatate de legatura, mai ales ca poate sa difere dimensiunea legaturii

       - painea poate sa fie inmuiata in lapte in loc de apa



       Reteta este foarte simplu si rapid de facut iar chiftelutele sunt foarte bune. Nu ai nevoie de pregatiri in prealabil si nici de foarte multe ingrediente. Sper sa va placa.

    


                                                                                                         Bon Appétit!


Monday, February 3, 2014

Lasagna




          Ce poate fi mai bun decat o lasagna delicioasa intr-o zi friguroasa de iarna? Iubitorii de paste vor adora cu siguranta aceasta reteta. Este atat de pufoasa ca nu o sa va vina sa credeti. O sa va fie greu sa va opriti dupa o singura portie.


          Ingrediente:

          Sos Bechamel (alb):

          - 50g unt
          - 2 linguri faina
          - 1/2 litru lapte
          - 200 ml smantana lichida

          Sos Ragu (rosu):

          - 1 ceapa mare
          - 1 morcov mare
          - 700g carne tocata
          - piper, cimbru, oregano, sare, busuioc
          - 1 cutie cu rosii
          - 1 lingura cu bulion
          - 250 ml supa de pui

         Aditional:

         - 1 lingura cu bulion
         - 100 ml apa
         - foi de lasagna
         - 400g mozzarella
         - 100-150g parmezan



         Pentru sosul Ragu, recomand folosirea unei tigai neaderente in care pui o lingura de ulei si calesti ceapa tocata marunt si morcovii rasi fin pe razatoarea mica. Adauga carnea tocata si amesteca pana incepe sa se albeasca, astfel ea se va desface si nu te alegi cu bucati mari de carne.

         Dupa ce s-a albit carnea, pune supa de pui, sare, piper, cimbru, oregano si busuioc dupa gust, cutia cu rosii pe care ati bagat-o la blender in prealabil si o lingura cu bulion.

         Foile de lasagna nu se fierb inainte asa ca nu trebuie sa scazi mult sosul Ragu. Fierbe cam 20 de minute dupa ce ai adaugat rosiile.

         Pentru a face sosul alb, topeste untul si adauga faina amestecand pana se obtine o pasta omogena. Pune laptele amestecand continuu pentru a nu face cocoloase faina. Lasa-l sa dea in cateva clocote, dupa care adauga smantana si se mai fierbe cateva minute continuand sa amesteci. Poti pune un varf de cutit de rozmarin si de nucsoara (daca iti plac).

         Tava se unge cu putin sos Bechamel, se pune un rand de foi de lasagna, se ung cu sos Bechamel, se pune sos Ragu, mozzarella si parmezan rase pe razatoarea mare. Continui pana termini sosul Ragu. Peste ultima transa de sos rosu, pui foile de lasagna, mozzarella si parmezan ras si faci un sos dintr-o lingura plina cu bulion si cam 100-150ml apa si pui cu lingura peste toata lasagna. Nu este o problema daca nu o acoperi perfect, ci chiar va arata mai bine si va fi la fel de gustoasa.

         Se da la cuptor pentru 30-40 minute. Iti dai seama ca este gata cand furculita intra usor in foi. Poti servi cu patrunjel tocat presarat peste, sau pur si simplu asa cum este.


         Sugestii:

         - se poate face din carne tocata de vita, amestec cu porc (o alegere foarte grea pentru stomac), sau cum o fac eu, din pui

        - folosesc pulpe superioare dezosate pe care le toc acasa

        - nu trebuie sa pui mult parmezan si mozzarella intre foi, sa fie pe toata lasagna, dar nu trebuie s-o acopere cu totul

        - poti inlocui mozarella si parmezanul dintre foi cu branza Ricotta amestecata cu sare, piper si ceapa verde tocata marunt

        - stiu ca sosul Bechamel nu este cel original, dar din punctul meu de vedere este mult mai bun, mai usor si mai rapid decat cel pe care il gasiti in cartile de bucate

       - daca vreti totusi sa-l inlocuiti cu Bechamelul original, nu va opreste nimeni; este important sa-ti placa ce mananci.



        Asta este tot. Se face foarte usor si este absolut delicioasa. O sa va convingeti singuri. Totusi recomand sa consumati cu masura chiar daca folositi carne de pui. Pana la urma este o mancare cu tocatura, mozzarella si parmezan, care stim toti ca sunt grele si se pun fix pe unde nu trebuie, din nefericire.

        Pupici si spor la treaba :* :) 


  
                                                                                                 Bon Appétit!


Sunday, February 2, 2014

Tort Krantz













          Obisnuiam sa imi cumpar aceasta prajitura Krantz de la o cofetarie destul de renumita si de cand am gustat-o prima data m-am indragostit de ea. Este un echilibru perfect intre crema de ciocolata, blat si crema de vanilie.

          Cum am obiceiul sa reproduc diversele mancaruri sau prajituri pe care le gust si imi plac, bineinteles ca nici aceasta prajitura nu a scapat. Poate fi gandita fie ca o prajitura mare servita in familie, fie ca un tort pentru o aniversare. Deci va fi alegerea perfecta pentru orice ocazie.


          Ingrediente:

          Blat:

          - 4 oua mari
          - 170g zahar
          - 230g faina
          - 1 plic zahar vanilat
          - 1 plic praf de copt
          - 1 lingura zeama de lamaie
          - un praf de bicarbonat (cat apuci in 3 degete)
          - un praf de sare

          Crema de Vanilie:

          - 600 ml lapte integral
          - 1 pastaie de vanilie sau 1 lingurita de extract de vanilie
          - 6 galbenusuri mari
          - 120g zahar
          - 4 linguri (40g) faina
          - 4 linguri (40g) amidon
          - 100 ml frisca lichida

         Crema de Ciocolata:

         - 125 ml frisca batuta
         - 50g ciocolata neagra
         - 50g ciocolata cu lapte
         - 30g zahar

         Sirop:

         -  300 ml apa
         - 4 linguri zahar
         - 1 lingurita extract de vanilie

         Decor:

         - o mana de nuci
         - 100g zahar
         - 50 ml frisca lichida


         Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa aprinzi cuptorul pentru a se incalzi.

         Pentru a prepara blatul, mixeaza ouale cu zaharul si sarea pana isi tripleaza volumul. Separat, cerne faina cu praful de copt si bicarbonatul, apoi adauga-le la ou si mixeaza pana se amesteca. Pune zeama de lamaie si mai amesteca putin. Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace pentru aproximativ 25 de minute la 180º C. Cand faci testul cu scobitoarea si aceasta iese curata, blatul este facut. Iti poti da seama si dupa faptul ca se desprinde de margini cand este facut si capata o culoare aurie rumenita.

         Pentru a face crema de vanilie, pune la fiert laptele cu pastaia de vanilie. Ai grija sa nu fiarba laptele, ci doar sa ajunga aproape de acest punct, sa se infierbante. Intre timp mixeaza galbenusurile cu zaharul apoi adauga faina si amidonul.

         Scoate pastaia rade continutul si adauga-l in lapte.

         Galbenusurile trebuie temperate pentru a nu se coagula. Pentru asta, adauga cate un polonic din laptele fierbinte peste oua in timp ce le mixezi. Dupa 2-3 polonice, poti crema de ou peste laptele din oala, amesteci si pui inapoi pe foc mediu.

         Amesteca in crema constant pentru ca inca se pot coagula galbenusurile si risti sa obtii omleta in loc de crema. Cand  vezi ca incepe sa se inchege si sa semene a crema, micsorezi flacara si mai amesteci putin. Pune crema intr-un alt vas si acopera cu o folie de plastic direct pe crema ca sa nu faca pojghita. Daca nu ai folosit pastaie de vanilie, inainte de a o lua de pe foc adauga extractul (sau esenta) de vanilie.

        Dupa ce se raceste crema, incorporeaza in ea 100 ml frisca lichiba pe care ai batut-o in prealabil.

        Pentru a face crema de ciocolata, incalzeste frisca lichida intr-un vas, dar aveti grija sa nu fiarba, ci doar sa se infierbante, ca la lapte. Intr-un bol inalt ca cel pentru mixer, pune ciocolata neagra si cea cu lapte si toarna peste ea frisca fierbinte. Amesteca sa se dizolve toata ciocolata, las-o sa se raceasca si apoi mixeaza pana se ingroasa ca o crema.

        Siropul se pregateste punand toate ingredientele intr-o cratita pe care o incalzesti pe foc pana se topeste zaharul.

        Intr-o alta cratita topeste zaharul pentru a-l carameliza. Amesteca in el si tine focul mic pentru a nu se arde. Trebuie sa aiba o culoare aurie, daca se face maro inchis si miroase a ars, atunci s-a ars. Pune nucile si amesteca sa le acopere bine caramelul. Rastoarna-l pe o hartie de copt, dar pune o carpa de bucatarie sub ea deoarece va fi foarte fierbinte si poate topi fata de masa.

        Intinde nucile si lasa-le sa se raceasca. Cand s-au racit, fie le pui intr-o punga si le spargi cu sucitorul, fie le pui in blender si le dai cateva impulsuri.

        Taie blatul in cate starturi vrei si poti, mie mi-au iesit 3. Insiropeaza-l  si pune crema de vanilie. Adauga alta foaie, insiropeaza si pune crema de ciocolata. Adauga ultima foaie pe care o pui invers pentru a o putea insiropa. Siropul trece foarte greu prin crusta formata si risti sa iti curga tot pe masa. Pune un start subtire de crema de vanilie si presara pe deasupra nucile caramelizate si sparte.

        Bate 50 ml de frisca lichida si fa un model cu ea peste prajitura, daca doresti.

        Prajituta este gata. Tot ce trebuie sa mai faci este sa o lasi la frigider sa se raceasca bine si sa se intrepatrunda aromele.


        Sugestii:

       - poti adauga stafide in crema de vanilie daca iti plac

       - poti taia tortul pe lungime, daca il faci intr-o forma dreptunghiulara sau patrata, si astfel ai 2 prajituri

       - ai grija cat sirop folosesti deoarece blatul se va mai inmuia si de la crema si poate ajunge sa fie mult prea insiropat

       - daca frisca lichida nu este dulce va trebui sa mai adaugi zahar.


       Asta este tot. Poate pare mult de munca dar sigur o sa-ti placa rezultatul. Este o combinatie foarte bune si cum spuneam si mai devreme, un echilibru perfect intre crema de vanilie si cea de ciocolata.

       Va pup si spor la treaba :*



                                                                                             Bon Appétit!