Obisnuiam sa imi cumpar aceasta prajitura Krantz de la o cofetarie destul de renumita si de cand am gustat-o prima data m-am indragostit de ea. Este un echilibru perfect intre crema de ciocolata, blat si crema de vanilie.
Cum am obiceiul sa reproduc diversele mancaruri sau prajituri pe care le gust si imi plac, bineinteles ca nici aceasta prajitura nu a scapat. Poate fi gandita fie ca o prajitura mare servita in familie, fie ca un tort pentru o aniversare. Deci va fi alegerea perfecta pentru orice ocazie.
Ingrediente:
Blat:
- 4 oua mari
- 170g zahar
- 230g faina
- 1 plic zahar vanilat
- 1 plic praf de copt
- 1 lingura zeama de lamaie
- un praf de bicarbonat (cat apuci in 3 degete)
- un praf de sare
Crema de Vanilie:
- 600 ml lapte integral
- 1 pastaie de vanilie sau 1 lingurita de extract de vanilie
- 6 galbenusuri mari
- 120g zahar
- 4 linguri (40g) faina
- 4 linguri (40g) amidon
- 100 ml frisca lichida
Crema de Ciocolata:
- 125 ml frisca batuta
- 50g ciocolata neagra
- 50g ciocolata cu lapte
- 30g zahar
Sirop:
- 300 ml apa
- 4 linguri zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
Decor:
- o mana de nuci
- 100g zahar
- 50 ml frisca lichida
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa aprinzi cuptorul pentru a se incalzi.
Pentru a prepara blatul, mixeaza ouale cu zaharul si sarea pana isi tripleaza volumul. Separat, cerne faina cu praful de copt si bicarbonatul, apoi adauga-le la ou si mixeaza pana se amesteca. Pune zeama de lamaie si mai amesteca putin. Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace pentru aproximativ 25 de minute la 180º C. Cand faci testul cu scobitoarea si aceasta iese curata, blatul este facut. Iti poti da seama si dupa faptul ca se desprinde de margini cand este facut si capata o culoare aurie rumenita.
Pentru a face crema de vanilie, pune la fiert laptele cu pastaia de vanilie. Ai grija sa nu fiarba laptele, ci doar sa ajunga aproape de acest punct, sa se infierbante. Intre timp mixeaza galbenusurile cu zaharul apoi adauga faina si amidonul.
Scoate pastaia rade continutul si adauga-l in lapte.
Galbenusurile trebuie temperate pentru a nu se coagula. Pentru asta, adauga cate un polonic din laptele fierbinte peste oua in timp ce le mixezi. Dupa 2-3 polonice, poti crema de ou peste laptele din oala, amesteci si pui inapoi pe foc mediu.
Amesteca in crema constant pentru ca inca se pot coagula galbenusurile si risti sa obtii omleta in loc de crema. Cand vezi ca incepe sa se inchege si sa semene a crema, micsorezi flacara si mai amesteci putin. Pune crema intr-un alt vas si acopera cu o folie de plastic direct pe crema ca sa nu faca pojghita. Daca nu ai folosit pastaie de vanilie, inainte de a o lua de pe foc adauga extractul (sau esenta) de vanilie.
Dupa ce se raceste crema, incorporeaza in ea 100 ml frisca lichiba pe care ai batut-o in prealabil.
Pentru a face crema de ciocolata, incalzeste frisca lichida intr-un vas, dar aveti grija sa nu fiarba, ci doar sa se infierbante, ca la lapte. Intr-un bol inalt ca cel pentru mixer, pune ciocolata neagra si cea cu lapte si toarna peste ea frisca fierbinte. Amesteca sa se dizolve toata ciocolata, las-o sa se raceasca si apoi mixeaza pana se ingroasa ca o crema.
Siropul se pregateste punand toate ingredientele intr-o cratita pe care o incalzesti pe foc pana se topeste zaharul.
Intr-o alta cratita topeste zaharul pentru a-l carameliza. Amesteca in el si tine focul mic pentru a nu se arde. Trebuie sa aiba o culoare aurie, daca se face maro inchis si miroase a ars, atunci s-a ars. Pune nucile si amesteca sa le acopere bine caramelul. Rastoarna-l pe o hartie de copt, dar pune o carpa de bucatarie sub ea deoarece va fi foarte fierbinte si poate topi fata de masa.
Intinde nucile si lasa-le sa se raceasca. Cand s-au racit, fie le pui intr-o punga si le spargi cu sucitorul, fie le pui in blender si le dai cateva impulsuri.
Taie blatul in cate starturi vrei si poti, mie mi-au iesit 3. Insiropeaza-l si pune crema de vanilie. Adauga alta foaie, insiropeaza si pune crema de ciocolata. Adauga ultima foaie pe care o pui invers pentru a o putea insiropa. Siropul trece foarte greu prin crusta formata si risti sa iti curga tot pe masa. Pune un start subtire de crema de vanilie si presara pe deasupra nucile caramelizate si sparte.
Bate 50 ml de frisca lichida si fa un model cu ea peste prajitura, daca doresti.
Prajituta este gata. Tot ce trebuie sa mai faci este sa o lasi la frigider sa se raceasca bine si sa se intrepatrunda aromele.
Sugestii:
- poti adauga stafide in crema de vanilie daca iti plac
- poti taia tortul pe lungime, daca il faci intr-o forma dreptunghiulara sau patrata, si astfel ai 2 prajituri
- ai grija cat sirop folosesti deoarece blatul se va mai inmuia si de la crema si poate ajunge sa fie mult prea insiropat
- daca frisca lichida nu este dulce va trebui sa mai adaugi zahar.
Asta este tot. Poate pare mult de munca dar sigur o sa-ti placa rezultatul. Este o combinatie foarte bune si cum spuneam si mai devreme, un echilibru perfect intre crema de vanilie si cea de ciocolata.
Va pup si spor la treaba :*
Bon Appétit!
No comments:
Post a Comment