Monday, February 3, 2014

Lasagna




          Ce poate fi mai bun decat o lasagna delicioasa intr-o zi friguroasa de iarna? Iubitorii de paste vor adora cu siguranta aceasta reteta. Este atat de pufoasa ca nu o sa va vina sa credeti. O sa va fie greu sa va opriti dupa o singura portie.


          Ingrediente:

          Sos Bechamel (alb):

          - 50g unt
          - 2 linguri faina
          - 1/2 litru lapte
          - 200 ml smantana lichida

          Sos Ragu (rosu):

          - 1 ceapa mare
          - 1 morcov mare
          - 700g carne tocata
          - piper, cimbru, oregano, sare, busuioc
          - 1 cutie cu rosii
          - 1 lingura cu bulion
          - 250 ml supa de pui

         Aditional:

         - 1 lingura cu bulion
         - 100 ml apa
         - foi de lasagna
         - 400g mozzarella
         - 100-150g parmezan



         Pentru sosul Ragu, recomand folosirea unei tigai neaderente in care pui o lingura de ulei si calesti ceapa tocata marunt si morcovii rasi fin pe razatoarea mica. Adauga carnea tocata si amesteca pana incepe sa se albeasca, astfel ea se va desface si nu te alegi cu bucati mari de carne.

         Dupa ce s-a albit carnea, pune supa de pui, sare, piper, cimbru, oregano si busuioc dupa gust, cutia cu rosii pe care ati bagat-o la blender in prealabil si o lingura cu bulion.

         Foile de lasagna nu se fierb inainte asa ca nu trebuie sa scazi mult sosul Ragu. Fierbe cam 20 de minute dupa ce ai adaugat rosiile.

         Pentru a face sosul alb, topeste untul si adauga faina amestecand pana se obtine o pasta omogena. Pune laptele amestecand continuu pentru a nu face cocoloase faina. Lasa-l sa dea in cateva clocote, dupa care adauga smantana si se mai fierbe cateva minute continuand sa amesteci. Poti pune un varf de cutit de rozmarin si de nucsoara (daca iti plac).

         Tava se unge cu putin sos Bechamel, se pune un rand de foi de lasagna, se ung cu sos Bechamel, se pune sos Ragu, mozzarella si parmezan rase pe razatoarea mare. Continui pana termini sosul Ragu. Peste ultima transa de sos rosu, pui foile de lasagna, mozzarella si parmezan ras si faci un sos dintr-o lingura plina cu bulion si cam 100-150ml apa si pui cu lingura peste toata lasagna. Nu este o problema daca nu o acoperi perfect, ci chiar va arata mai bine si va fi la fel de gustoasa.

         Se da la cuptor pentru 30-40 minute. Iti dai seama ca este gata cand furculita intra usor in foi. Poti servi cu patrunjel tocat presarat peste, sau pur si simplu asa cum este.


         Sugestii:

         - se poate face din carne tocata de vita, amestec cu porc (o alegere foarte grea pentru stomac), sau cum o fac eu, din pui

        - folosesc pulpe superioare dezosate pe care le toc acasa

        - nu trebuie sa pui mult parmezan si mozzarella intre foi, sa fie pe toata lasagna, dar nu trebuie s-o acopere cu totul

        - poti inlocui mozarella si parmezanul dintre foi cu branza Ricotta amestecata cu sare, piper si ceapa verde tocata marunt

        - stiu ca sosul Bechamel nu este cel original, dar din punctul meu de vedere este mult mai bun, mai usor si mai rapid decat cel pe care il gasiti in cartile de bucate

       - daca vreti totusi sa-l inlocuiti cu Bechamelul original, nu va opreste nimeni; este important sa-ti placa ce mananci.



        Asta este tot. Se face foarte usor si este absolut delicioasa. O sa va convingeti singuri. Totusi recomand sa consumati cu masura chiar daca folositi carne de pui. Pana la urma este o mancare cu tocatura, mozzarella si parmezan, care stim toti ca sunt grele si se pun fix pe unde nu trebuie, din nefericire.

        Pupici si spor la treaba :* :) 


  
                                                                                                 Bon Appétit!


No comments:

Post a Comment