Uneori simtim nevoia de un desert cu un gust intens de ciocolata, dar echilibrat. Stiti cum se zice, nici prea mult nici prea putin, tocmai perfect. Asa sunt si briosele acestea, tocmai perfecte. Sunt pufoase, cu exterior crocant si cu delicioase bucatele de ciocolata in interior.
Ingrediente:
- 100 g ciocolata
- 300 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 100 g zahar tos
- 50 g unt topit
- 2 oua
- 250 ml lapte
- 80 g fulgi de ciocolata
- un praf de sare
- esente dupa gust (ce va place si cat va place)
Se incalzeste cuptorul la 200°C.
Topiti ciocolata cu untul la bain marie, sau direct pe foc, doar sa aveti grija sa fie flacara la minim si sa amestecati mereu pentru a nu se arde ciocolata. Cand sunt aproape topite puneti zaharul si laptele. Se mai tine pe foc 10-20 de secunde, amestecand mereu, dupa care se pune intr-un bol suficient de mare sa cuprinda se celelalte ingrediente.
Ouale se bat cu praful de sare si se pun peste amestecul de ciocolata doar dupa ce acesta s-a racit, altfel va gati ouale. Adaugati esentele si faina amestecata cu praful de copt si cernute in prealabil.
Incorporati cu grija si incercati sa nu amestecati prea mult aluatul. Daca vreti sa fiti siguri ca nu il lucrati prea multi, puteti folosi mixerul pentru a incorpora faina, amestecand cateva secunde. Incorporati fulgii de ciocolata si puneti in formele de briose umpland 3/4 (3 sferturi) din fiecare forma.
Optional puteti sa mai puneti cativa fulgi deasupra, sau sa pudrati cu zahar pudra.
Se coc aproximativ 20-25 min, in functie de cuptor. Sunt gata cand le incercati cu scobitoarea sau cutitul si ies curate.
Sfaturi:
- pentru ciocolata topita folositi fie ciocolata obisnuita cu 40-60% cacao, sau banuti de ciocolata neagra (se gasesc la borcan de plastic), fie un amestec intre cele doua, lucru recomandat
- evitati ciocolata de menaj, va da un gust sintetic brioselor
- briosele merg bine cu esenta de rom, dar daca va place altceva folositi ce doriti, important este sa nu puneti foarte multa esenta deoarece va avea aroma si de la ciocolata
- fulgi mici de ciocolata gasiti la pungi de 100g; daca nu gasiti, folositi banuti pe care ii taiati in 4 sau 6, in functie de cat de mari sunt
Sunt extraordinar de usor de facut, fara bataie de cap si complicatii. Intr-o ora le aveti pe masa la racit. Spor la treaba.
Bon Appétit!
No comments:
Post a Comment