Nu cred ca exista persoane carora sa nu le placa gogosile, mai ales cand ele sunt pufoase si ai impresia ca mananci nori, nu gogosi. Sunt usor de facut si ne incalzeste parca sufletul cu amintiri din copilarie cand mama sau bunica le pregatea.
Ingrediente:
- 450 grame faina obisnuita
- 1 plic drojdie uscata
- 1 plic zahar vanilat
- un praf de sare (cam cat apuci cu trei degete)
- 125 ml lapte
- 50 grame zahar tos
- 50 grame unt
- 2 oua
- 3 linguri smantana acra
- ulei pentru prajit
- zahar pudra pentru pudrat gogosile
Cernem faina pe pentru a inlatura impuritatile ce se pot gasi in faina. Se amesteca cu sarea, drojdia si plicul de zahar vanilat. Se incalzeste laptele (cald nu fierbinte) si se topeste zaharul tos in el.
Turnam laptele cu zahar peste faina si adaugam ouale batute, untul topit (dar sa nu fie fierbinte) si smantana. Amestecam totul si framantam pana obtinem un aluat ce se lasa in jur de 1 ora la crescut intr-un loc cald.
Dupa ce a crescut se intinde o foaie groasa (1cm) pe o masa pudrata cu faina si se taie in forma dorita: patrate, romburi, cercuri ... cum va plac. Se mai lasa la crescut macar jumatate de ora. Cu cat cresc mai mult cu atat sunt mai pufoase.
Se prajesc in mult ulei pentru a se face repede si uniform. Daca nu folositi un vas cu mult ulei cat sa le acopere vor trebui intoarse sa se gateasca pe ambele parti. Sunt gata foarte repede, deci nu este nevoie sa le lasati mult. Cand s-au rumenit usor sunt gata. Se scot pe un prosop de hartie sa traga excesul de ulei si se pudreaza cu zahar.
Puteti sa le faceti umplute cu diverse gemuri, creme sau branza. In acest caz dupa ce ati taiat formele puneti umplutura si acoperiti cu alta bucata pe care sa le lipiti bine pentru a nu iesi umplutura la prajit. Abia acum le lasati sa creasca, cu umplutura in interior.
Sunt foarte usor de facut, sunt extraordinar de pufoase si gustoase. Mie imi place sa presar mult zahar pudra pe ele sau sa le fac simple si apoi sa le ung cu gem sau ciocolata. Delicioase :)
Bon Appétit!
No comments:
Post a Comment