Monday, February 13, 2017

Tort Profiterole




Nici nu-ti pot explica cat de delicios a fost acest tort. A devenit preferatul meu dintre toate pe care le-am facut pana acum, si am facut cateva la viata mea. Atat de simplu, usor si bun. Aveam senzatia ca mananc un tort cumparat de la o cofetarie de fite, nu ca asa ceva a iesit din mainile mele - acum sa ma laud si eu putin 😛 - dar chiar a iesit extraordinar de bun si ma simt bine stiind ca este o reteta proprie. Ma refer atat la alegerea retetelor cremelor - derivate din retetele altor creme - cat si la potrivirea lor.

Cantitatile sunt pentru o forma de tort de 26 cm.

Ingrediente: 

Blat:

- 2 albusuri
- 2 galbenusuri
- un praf de sare
- 45 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- ½ plic praf de copt
- un varf de cutit bicarbonat de sodiu  
- 115 g faina
- ½  lingurita zeama de lamaie

Choux-uri:

- 250 ml apa
- 100 ml ulei
- ½ lingurita sare
- 125 g faina
- 3 oua

Crema Choux-uri:

- 600 ml lapte gras (2%)
- 1 pastaie de vanilie
- 50 g zahar
- 3 galbenusuri mari
- 2 lg faina (20g)
- 2 lg amidon (20g)
- optional ½ lg liqueur
- 240 ml frisca lichida

Crema Tort:

- 2 oua
- 100 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 2 linguri lapte
- esenta de rom
- 100 ml frisca lichida
- 20 g ciocolata (3-4 patratele)

Decor:

- 50 g ciocolata lapte
- 50 g ciocolata neagra 55%
- 4 - 5 lg lapte
- choux-uri glazurate cu ciocolata

Porneste cuptorul sa se incalzeasca.

Pentru blat mixeaza separat albusurile cu jumatatea din cantitatea de zahar pana se intaresc, si galbenusurile cu cealalta jumatate de zahar si sarea, pana se albesc. Cele 2 compozitii se amesteca usor cu spatula. Se cerne faina, praful de copt si bicarbonatul si se amesteca cu ouale, dupa care se incorporeaza si zeama de lamaie. Toarna compozitia in forma rotunda de 26 cm tapetata cu hartie de copt si coace la 250⁰ C timp de 10 min - incearca cu scobitoarea, daca iese curata inseamna ca s-a copt si trebuie scos.

Pentru choux-uri pune la fiert apa, uleiul si sarea. Intre timp cerne faina si cand da in clocot ia craticioara de pe foc, pune toata faina si amesteca pana se omogenizeaza. Mai pune cratita putin pe foc ca sa se evapore tot lichidul, amestecand continuu in timpul asta. Lasa-l sa se raceasca si apoi incorporeaza pe rand 3 oua. Ouale trebuie sa fie mari, peste 60g bucata; daca sunt mai mici foloseste patru. Pune compozitia intr-o punga de patiserie (sau o punga obisnuita, groasa), si in tava tapetata cu hartie de copt formeaza gogosele cu diametrul de aproximativ 5 cm, lasand spatiu intre ele pentru ca se vor umfla. Vor iesi in jur de 50-60 de choux-uri, in functie de cat de mari le faci.

Pune apa rece intr-un castron si cu degetul ud niveleaza toate varfurile. Coacele 10 minute in cuptor la treapta cea mai mare, dupa care reduci focul la jumatate si le mai coci timp de 20 de minute. Foloseste un ceas pentru ca trebuie sa fii cat mai exacta posibil la timp. Opreste cuptorul, lasa usa usor deschisa si mai lasa-le acolo pana se racesc - asta le va ajuta sa se usuce. Este foarte important sa nu deschizi usa cuptorului pana la final.

In acest timp poti prepara crema pentru choux-uri . Pune la fiert intr-o craticioara de 3 l laptele cu pastaia de vanilie taiata pe jumatate, pe lung. Mixeaza galbenusurile cu zaharul pana se albesc dupa care se amesteca cu faina si amidonul cernute. Scoate pastaia din lapte, rade continutul si pune-l inapoi in lapte si arunca pastaia goala - sau poti sa o speli, o lasi sa se usuce si o pui apoi in borcanul cu zahar iar acesta va avea gust si aroma vanilata. Din laptele fiert se toarna cateva polonice pe rand, in timp ce amesteci constant in compozitie ca sa nu se coaguleze oul. Dupa ce s-a temperat oul - s-a incalzit de la lapte - poti turna tot laptele ramas, amesteci si rastorni inapoi in cratita si o pui pe foc mediu. Asta este o crema in care trebuie sa amesteci continuu pentru a nu se coagula oul. Cand incepe sa se ingroase crema, trebuie sa amesteci mai energic. Dupa ce s-a ingrosat se ia de pe foc si se rastoarna imediat intr-un castron, se acopera cu folie de plastic direct peste crema, sa o atinga - asta va impiedica crema sa formeze o pelicula - si se lasa la racit. Daca vrei sa adaugi liqueur il pui cand opresti focul. Bate frisca pana se intareste si amestec-o cu crema racita.

Cu aceasta crema umplii choux-urile. O pui intr-o punga pe care ai taiat-o la un colt si ai pus un varf ascutit de patiserie cu care intepi choux-urile pe fund si le umplii cat iti permit ele.

Crema pentru tort se face prin mixarea celor doua oua cu zaharul pana se albesc, dupa care se pune laptele. Foloseste un castron pe care sa-l poti pune pe foc peste o cratita cu apa fierbinte (bain-marie) unde se amesteca continuu cu un tel in forma de para pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se incorporeaza esenta si ciocolata si se lasa la racit. Dupa ce se raceste se amesteca cu frisca batuta.

Tapeteaza forma de tort in care l-ai copt cu folie de plastic - marginea formei sa fie infasurata separat de baza. Pune blatul de tort si insiropeaza-l cu apa cu esenta de rom si putin zahar. Pune putina crema de tort, cat sa acoperi blatul, apoi pune choux-urile pana umpli tot spatiul. Toarna restul de crema si niveleaza-l. Topeste ciocolata pentru decor in laptele incalzit si treci prin ea cateva choux-uri pe care le pui pe deasupra tortului dupa ce il acoperi cu ciocolata topita. Pune choux-urile deasupra si da tortul la rece 3-4 ore - desi cel mai bine este sa-l lasi peste noapte.




Stiu ca pare greu, si ai impresia ca sunt o gramada de lucruri de facut, dar nu dureaza chiar atat de mult. Mai mare sperietura decat munca. Si sincer merita incercat. Crema din choux-uri va avea gust de inghetata. Tortul trebuie neaparat mancat rece pentru ca asa este cel mai bun.

Daca iti mai ramane crema de la choux-uri o poti amesteca fara probleme cu cea pentru tort ... va fi extraordinara 😊



Foto credit: eu (pozele NU pot fi copiate sau folosite fara acordul meu)


No comments:

Post a Comment