Wednesday, February 5, 2014

Chiftelute Cu Sos




         Ce este grozav la aceasta reteta este ca poti sa faci mai multe chiftelute o data pe care sa le ti in congelator pentru cand nu mai stii ce sa mai faci de mancare, ai invitati neasteptati, sau pur si simplu ti s-a facut pofta de niste chiftelute gustoase.


         Ingrediente Chiftelute:

         - 500g carne tocata
         - 2 oua
         - 2 felii de paine fara coaja (inmuiate si stoarse)
         - 3-4 catei de usturoi
         - jumatate de legatura de marar
         - sare si piper
         - faina sau pesmet

         Ingrediente Sos:

         - 4-5 linguri pasta de tomate
         - 400 ml apa
         - 1 lingura ulei vegetal
         - sare, piper, cimbru uscat si o foaie de dafin
         - 2 catei de usturoi
         - 1 lingura de faina


         Pentru a pregati chiftelutele, amesteca bine toate ingredientele intr-un bol mare. Gusta carnea sa vezi daca mai trebuie sare luand o cantitate foarte mica de amestec si punandu-l pe limba, fara a-l inghiti.

         Umezeste mainile pentru a putea forma chiftelutele. Dupa ce faci cateva, va trebui sa tot repeti operatiunea cu umezitul mainilor pentru a nu se lipi amestecul de maini. In caz ca dupa ce le pui pe primele in tigaie vezi ca se desfac, inseamna ca mai trebuie ou pentru a lega compozitia. Este bine sa prajesti doar una la inceput pentru a te asigura ca iese bine.

         Le poti da fie prin faina, fie prin pesmet si apoi sa le prajesti in ulei incins. Daca le dai prin pesmet vor fi mai crocante (o textura placuta daca le mananci fara sos), pe cand faina le va mentine pufoase si la exterior.

         Pentru a prepara sosul, dilueaza pasta de tomate in apa si pune totul intr-o tigaie mare peste lingura cu ulei incinsa. Toarna totul odata pentru a nu sari uleiul. Adauga sare, piper, cimbru, foaia de dafin si usturoiul pisat. Amesteca faina cu 2 linguri de apa pana obti o pasta omogena. Adauga la sosul de tomate si amesteca pana se incorporeaza pasta de faina pentru a te asigura ca nu formeaza cocoloase.

        Adauga chiftelutele si fierbe timp de 5-10 minute pentru a intra sosul in ele. Amesteca din cand in cand pentru a nu se forma cocoloase.


        Sugestii:

        - gusta amestecul de carne pentru a-l potrivi de sare

        - eu folosesc intotdeauna pulpe superioare de pui pe care le toc eu acasa

        - daca nu iti place pasta de tomate, poti inlocui cu o cutie cu rosii pe care sa o bagi la blender pana obtii o pasta si adaugi o lingurita cu zahar pentru a taia aciditatea din rosii

       - foloseste atat marar cat doresti, nu este batut in cuie ca trebuie sa pui jumatate de legatura, mai ales ca poate sa difere dimensiunea legaturii

       - painea poate sa fie inmuiata in lapte in loc de apa



       Reteta este foarte simplu si rapid de facut iar chiftelutele sunt foarte bune. Nu ai nevoie de pregatiri in prealabil si nici de foarte multe ingrediente. Sper sa va placa.

    


                                                                                                         Bon Appétit!


No comments:

Post a Comment