Saturday, July 25, 2015

Placinta Cu Branza






     Nici nu va puteti imagina cat de buna este placinta asta. Absolut toata lumea care a gustat-o a fost impresionata de gust si pe langa faptul ca au laudat-o necontenit mi-au cerut in repetate randuri sa o pregatesc.



     Ingrediente:

     Aluat:

     - 350 g faina
     - 1/2 plic drojdie uscata
     - 1 plicuri zahar vanilat
     - 3 linguri pline cu smantana
     - 5 linguri ulei
     - 1/2 lingurita sare
     - 1 ou
     - esente (rom si vanilie - cateva picaturi din fiecare)
     - apa calda (daca si cat este nevoie sa obtii un aluat)


     Umplutura:

     -200 g branza proaspata de oi putin sarata
     - 100 g branza veche de oi putin sarata
     - 1 ou
     - 3 linguri zahar
     - 1 plic zahar vanilat
     - esente (rom si vanilie - cam jumatate de fiola din fiecare)


     Topping:

      - un galbenus
     - 1 lingura smantana
     - 1 plic zahar vanilat


     Aluatul se face extraordinar de simplu. Amesteca sarea cu faina cernuta, pune apoi drojdia uscata si zaharul si amesteca iar cu lingura. Adauga oul, smantana, uleiul si esentele si amesteca pana se incorporeaza. Daca este nevoie de apa calda pune pana se leaga intr-un aluat moale si nelipicios. Uneori ingredientele umede sunt suficiente si nu mai e nevoie de apa (in functie de umiditatea aerului).

     Framanta aluatul pe o suprafata plana aproximativ 10 minute, sa se activeze glutenul din faina, apoi pune-l intr-un bol mare in care sa aiba loc sa creasca, acopera cu folie de plactic si un prosop curat si lasa-l intr-un loc cald si ferit de curent.

     Cand aproape si-a triplat volumul este tocmai bun de folosit.

     Porneste cuptorul pe la jumatatea timpului de crestere a aluatului ca sa se incalzeasca pana e gata placinta de dat la cuptor. Cam la 45 de minute de cand ai terminat de framantat.

     Dupa ce a crescut aluatul apuca-te de umplutura, nu inainte.

     Piseaza branza proaspata si cea veche cu furculita, adauga zaharul vanilat si zaharul tos, esentele si oul si amesteca bine pana se obtine ca o pasta. Gusta compozitia sa vezi daca ti se pare suficient de dulce. Tine cont ca trebuie sa fie un gust dulce-sarat datorat branzei. Daca simti ca o vrei mai dulce mai adauga zahar, amesteca iar sa se topeasca si gusta din nou.

     Imparte aluatul in doua parti egale si intinde o foaie de jumatate de centimentru. Imparte umplutura in doua parti egale si pune o parte peste foaia de aluat intinsa. Ruleaza foaia strangand capetele in asa fel incat sa nu curga compozitia. Pune placinta in tava tapetata cu foaie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina. Repeta procedura cu a doua foaie ci cealalta jumatate de umplutura.

     Lasa placinta macar 20 de minute in tava pe aragaz sa mai creasca. Unge bine cele doua placinte cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de smantana si presara zahar vanilat peste ele.

     Coace placintele pana se rumenesc pe deasupra si pana cand scobitoarea iese curata din aluat, aproximativ 20-30 minute. Nu te speria daca va crapa sau daca iese umplutura din ea, insemna ca va fi delicioasa.


     Sfaturi:

     - ai grija sa respecti pasii cand faci aluatul, adica sa nu pui drojdia odata cu sarea ci pe rand pentru ca sarea inhiba drojdia si risti sa nu-ti mai creasca aluatul;
     - poti sa gusti cu incredere umplutura pentru a o potrivi de dulce, dar ai grija sa folosesti oua proaspete;
     - nu uita sa lasi placintele sa mai creasca in tava inainte sa le dai la cuptor;
     - NU taia niciodata placinta cat timp este fierbinte, proaspat scoasa din cuptor, pentru ca se incruzeste aluatul (va parea crud la gust);
     - NU te apuca de umplutura decat dupa ce a crescut aluatul pentru ca zaharul gateste oul si va lasa multa zeama care se va traduce in coca cruda cand coci placinta (o sa fie coapta la suprafata si cruda in interior);
     - poti sa le pui in forme de chec sau sa le coci intr-o tava incapatoare pentru amandoua; in a doua situatie se vor lipi intre ele dar nu este o problema;
     - mai mult ca sigur vor crapa, dar asta nu vaafecta in niciun fel gustul, dimpotriva;
     - poti sa nu le rulezi ci sa faci o singura placinta intinsa: intinzi o foaie si o pui in tava, pui umplutura si acoperi cu cea de-a doua foaie - este la fel de buna oricum, tine doar de preferinte;
     - la fel de bine poti face poale in brau (placinte moldovenesti) cu aceeasi coca si aceeasi umplutura


                                                          
                                                                                                            Bon Appétit!




No comments:

Post a Comment