Saturday, July 25, 2015

........ Chec .......





     Acesta este un desert care intotdeauna imi aminteste de copilarie. Cine nu obisnuia sa manance chec in copilarie? Alaturi de clatite si gogosi cred ca acest desert era cel mai raspandit si gatit in bucatariile tuturor.

     Nu stiu daca existe ceva mai usor si rapid de facut si totusi atat de bun si iubit.


     Ingrediente:

     - 4 oua
     - un praf de sare
     - 150 g faina (o cana obisnuita)
     - 100 g zahar
     - 5 linguri ulei
     - 1 plic zahar vanilat
     - 1 plic praf de copt
     - esente (vanilie si rom - aproximativ jumatate de fiola din fiecare)
     - 4 linguri apa fiarta


     Porneste cuptorul sa se incalzeasca cat prepari aluatul.

     Foloseste 2 boluri inalte, cum sunt cele pentru mixer. Intr-unul pune albusurile si in celalalt galbenusurile.

     Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza-le pana se spumeaza. Adauga 3/4 din cantitatea de zahar si plicul de zahar vanilat si mixeaza pana se topeste zaharul. Adauga 2 linguri cu apa fierbinte in timp ce mixezi.

     Galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar, uleiul si esentele pana se topeste zaharul. Adauga si aici 2 linguri cu apa fierbinte in timp ce le mixezi. Apa fierbinte ajuta sa se topeasca mai repede zaharul.

     Amesteca galbenusurile cu albusurile apoi opreste cateva linguri din compozitie in alt vas, eu iau cam 7-8 linguri. In compozitia mai mare pune faina cernuta si 3/4 din praful de copt si amesteca bine, iar in cealalta pune restul de praf de copt si cacao (cam o lingura de cacao) si amesteca bine sa se incorporeze.

     Toarna compozitiile in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina. Poti face ce model vrei, fie sa pui toata compozitia alba si deasupra cea cu cacao, fie intercalate, fie o lingura alba si una neagra, dupa cum doresti si cat de creativ te simti.


     Sfaturi:

     - daca vrei poti sa pui pe deasupra nuca cruda sau coapta in prealabil in cuptor;
     - din aceasta compozitie eu fac un singur chec pe care il pun intr-o forma de cozonac, deci va fi un chec putin mai mare;
     - poti sa il tai pe lungime (ca pe un tort) dupa ce se raceste putin si sa il ungi cu gem, sau sa il servesti alaturi de o cupa de inghetata



     Si asta e checul. Se coace in jur de 20-30 minute, pana ce il incerci cu scobitoarea si iese curata din aluat.

     Usor, rapid si super bun. O amintire din copilarie extraordinara.



                                                                                                     Bon Appétit! 


No comments:

Post a Comment