Tuesday, May 26, 2015

Fasole Cu Ciolan Afumat






      Pe cat de simpla pe atat de delicioasa este fasolea cu ciolan afumat. Eu o consider o delicatesa, desi fasolea si cartofii sunt considerate "mancarea saracului". Ce poate fi mai bun decat o bucata de porc afumata pe un pat de fasole fiarta in ceaun? O nebunie.


      Ingrediente:

      - 500 g fasole uscata
      - 300 g ciolan afumat
      - 1 morcov mare
      - 1 ceapa mare
      - 1 ardei gras mic (verde sau galbe, dupa preferinta)
      - 30 g telina
      - 80 g bulion sau 1 conserva mica de rosii decojite si taiate
      - condimente: sare, piper, cimbru uscat
      - 1 foaie de dafin
      - un sfert de legatura de patrunjel
      - un sfert de legatura de marar


      Se alege fasolea de impuritati sau sa nu fie stricata si se spala. Se pune la fiert in apa cat sa o acopere. nu trebuie multa apa pentru ca oricum vom schimba apa. Intr-o cratita separata fierbe apa suficienta cat sa o inlocuiesti de 2 ori pe cea in care fierbe initial fasolea.

      Cand incepe sa fiarba apa cu fasolea o las cam 30 de secunde dupa care scurg apa si completez cu apa fiarta din celalalt vas, tot cat sa o acopere. La fel, cand incepe sa fiarba o las 30 de secunde, o scurg si pun alta fierbinte. Asta este apa pe care o si pastrez si in care pun sarea, nu foarte multa ca mai putem oricand adauga, dar de luat nu se mai poate.

      Ciolanul se opareste aproximativ 5 min de cand incepe sa fiarba apa, apoi se rade soriciul cu cutitul sa iei negreala de pe el.

      Poti sa tai ciolanul in bucati mai mici si sa il fierbi fie in aceeasi oala cu fasolea, fie separat (dupa ce l-ai oparit). Ai grija cata sare pui in mancare pentru ca are si ciolanul sare. Cel mai bine ar fi sa astepti pana fierbi fasolea si sa o potrivesti de sare cand o pui peste ceapa calita.

      Fasolea este fiarta atunci cand iei o lingura plina si sufli in ea iar invelisul de pe fasole se rupe (infloreste), iar ciolanul este fiert atunci cand carnea se deface usor cu furculita, se alege fasii. Se opreste focul.

      Intr-o tigaie inalta sau o cratita cu fundul gros se caleste ceapa curatata si taiata marunt. Cand devine translucida se adauga bulionul si se caleste si el 1 minut. Pune boabele de fasole, bucatile de ciolan si o parte din apa in care au fiert (sau parti egale din apa in care a fiert fasolea si apa in care a fiert ciolanul, in caz ca le-ai fiert separat), aici decizi tu cata apa sa pui in functie de cat de apoasa vrei sa fie fasolea. Adauga morcovul si telina taiate marunt sau date prin razatoare, ardeiul gras tocat marunt, cimbrul uscat, foaia de dafin si potriveste de sare si piper. Gusta din mancare inainte sa pui sare sa vezi daca intr-adevar mai are nevoie.

      Dupa ce a fiert morcovul si mancarea s-a ingrosat putin, nu mai e la fel de apoasa ca atunci cand ai pus apa in care a fiert, se adauga mararul si patrunjelul tocate, se amesteca si se opreste focul.

      Daca ai o fasole care fierbe repede nu iti va luat atat de mult sa pregatesti mancarea. Servita cu mamaliga calda si varza murata va fi un adevarat deliciu.



                                                                                                            Bon Appétit!



No comments:

Post a Comment