Thursday, July 30, 2015

Briose Cu Afine Si Ciocolata




     Pe cat de bine arata pe atat de usor de facut sunt. O sa dureze mai mult timpul de coacere decat de pregatire.



     Ingrediente:

     - 3 oua
     - 100 g zahar
     - un praf de sare
     - 1 iaurt mic
     - 70 ml ulei
     - 1/2 lingurita esenta de vanilie
     - 210 g faina
     - 1 plic praf de copt
     - 30 g ciocolata maruntita (sau pepite mici)
     - 200-300 g afine de padure


     Porneste cuptorul sa se incalzeasca.

     Mixeaza ouale cu sarea si zaharul pana isi tripleaza volumul si se albesc. Adauga iaurtul, uleiul si esenta de vanilie si mixeaza dupa fiecare.

     Amesteca faina cu praful de copt si cerne-le peste compozitie apoi mixeaza totul bine.

     Incorporeaza ciocolata taiata in bucati mici si afinele (spalate si scurse) cu ajutorul unei linguri. Pune forme de briose din hartie in tava de briose, sau unge fiecare forma cu ulei si tapeteaza cu faina, si umple 2/3 din fiecare forma.

     Ies 12 briose care se coc la 180ºC pana devin aurii.

     Poti sa le servesti asa cum sunt sau pudrate cu zahar sau cu crema.


     Sigur iti va lua mai mult sa le coci decat sa le pregatesti, in special dupa ce le faci de cateva ori si inveti reteta pe dinafara. Sunt foarte bune si pufoase iar contrastul cu afinele de padure acrisoare este super.


                   
                                                                                                                    Bon Appétit!



Wednesday, July 29, 2015

Tort Cu Capsuni Si Crema De Branza





     Acest tort este excelent in sezonul fructelor de padure cand combinatia dintre dulcele blatului, gustul acrisor al fructelor si racoarea cremei de branza formeaza prajitura perfecta.


     Ingrediente:

     Blat:

     - 4 albusuri
     - 4 galbenusuri
     - 170 g zahar
     - 230 g faina
     - 1 plic praf de copt
     - 1 plic zahar vanilat
     - 1 pastaie de vanilie

     Crema de Branza:

     - 360 ml frisca lichida indulcita
     - 250 g Mascarpone
     - 250 g branza Quark
     - 1 lingurita esenta de vanilie
     - 80 g zahar pudra

     Sirop:

     - 300 ml apa
     - 2 linguri zahar
     - 1 lingurita esenta de vanilie 

     Decor:

     - 300 g ciocolata neagra (in jur de 50% cacao)
     - 20 ml lapte
     - fructe de padure


     Porneste cuptorul sa se incalzeasca.
 
     Din aceste ingrediente vei obtine un tort mare potrivit pentru o aniversare cu cel putin 10 invitati, asa ca daca vrei ceva mai mic ajusteaza cantitatile. Eu l-am copt in forma de tort cu dimensiunea de 24 de cm.

     Mixeaza galbenusurile cu 2/3 din cantitatea de zahar si plicul de zahar vanilat pana devin cremoase, se albesc si isi tripleaza volumul. Adauga 3 linguri de apa fiarta in timp ce le mixezi, asa va ajuta la topirea zaharului.

     In alt bol inalt mixeaza albusurile cu restul de zahar pana devin tari ca o bezea. Poti adauga si aici 2 linguri cu apa fiarta pentru a se topi zaharul mai repede.

     Incorporeaza albusurile in galbenusuri cu grija si adauga faina si praful de copt cernute si continutul pastaii de vanilie. Amesteca bine sa se incorporeze toate ingredientele.

     Tapeteaza forma cu hartie de copt, sau unge-o cu ulei si tapeteaza cu faina, si toarna amestecul si coace-l la 180º C pentru aproximativ 25 minute, pana ce obtine o culoare aurie si scobitoarea iese curata cand incerci aluatul. 

     Poti sa te apuci de crema care trebuie sa stea la rece inainte sa fie folosita.

     Mixeaza branza Mascarpone si Quark pana obti o pasta fina. Daca nu gasesti branza Quark nu e o tragedie, foloseste orice alt tip de crema de branza simpla. Adauga zaharul pudra si extractul de vanilie si amesteca bine.

     In alt bol mixeaza frisca si adaug-o apoi la crema de branza. Acopera bolul cu folie de plastic si lasa-l la frigider.

     Cand blatul s-a racit pune-l in frigider pentru jumatate de ora, asa nu se va faramita cand il tai. Prepara siropul pe aragaz amestecand in apa pana se topeste tot zaharul. Foloseste siropul cald sau rece, nu fierbinte.

     Pastreaza niste crema pentru marginile tortului.

     Taie tortul in cate felii doresti doar sa ai grija sa nu le faci prea subtiri, cam 3-4 felii sunt suficiente. Foloseste-te de inelul detasabil de la forma de tort pentru a asambla tortul. Pune o felie de blat, pune sirop cu lingura in functie de cat il vrei de insiropat, adauga crema si presara peste crema sferturi de capsuni si zmeura intreaga. Repeta procedeul pana termini de construit tortul. Peste ultima felie de blat pune crema si aranjeaza frumos zmeura si capsuni intregi, asezate una langa alta. Dupa ce ai acoperit tot tortul arunca din loc in loc afine si coacaze negre si rosii.

     Pune tortul in frigider asa cum este si lasa-l macar o ora sa se intareasca crema si sa nu se lase tortul.

     Topeste ciocolata in lapte pe foc mic amestecand continu sa nu se arda ciocolata. Taie fasii de hartie de copt putin mai inalte decat tortul si unge-le in strat gros cu ciocolata topita.

     Scoate tortul si inlatura inelul. Pune crema pe marginea tortului si fixeaza benzile de ciocolata inprejurul lui cu ciocolata spre tort. Stropeste fructele cu gelatina pentru a nu oxida si pune tortul inapoi in frigider pentru a se intari ciocolata, unde va ramane peste noapte.

     A doua zi inlatura hartia cu grija sa nu rupi fasia de ciocolata. Nu te grabi.





     Tortul este gata sa fie servit, si faptul ca a stat peste noapte in frigider va face crema sa para la gust ca inghetata de vanilie. Dureaza ceva timp sa-l prepari pentru ca tot trebuie sa-l pui la frigider, dar este foarte bun. Daca vrei poti sa inlocuiesti ciocolata de pe margine cu orice altceva sau pur si simplu sa il lasi doar cu crema.




                                                                                                                 Bon Appétit!



Tuesday, July 28, 2015

Tiramisu - Reteta Italiana Autentica





     Nu am intalnit pe nimeni pana acum caruia sa nu-i placa Tiramisu, mai ales cand e bine facut si dupa o reteta autentic italiana nimic nu poate fi mai usor si mai placut decat acest deliciu.

     Este o prajitura buna in orice sezon. Vara te ajuta sa te racoresti cand o mananci proaspat scoasa de la rece, iar iarna e perfecta cand stai in patura si te uiti la TV.


     Ingrediente:

     - 6 oua
     - 500 g mascarpone
     - 80 - 100 g zahar
     - 2 1/2 cesti espresso
     - 4 linguri lichior de cafea
     - 48 piscoturi
     - 30 g ciocolata neagra
     - cacao pentru pudrat
     - un praf de sare


     Separa albusurile de galbenusuri. Pune galbenusurile intr-un bol inalt, ca cel pentru mixer, si mixeaza-le impreuna cu zaharul pana se albesc si isi tripleaza volumul. Exact asta se va intampla dar va dura putin, asa ca ai rabdare sau foloseste un mixer cu functie automata. Adauga apoi branza mascarpone si o lingura de lichior de cafea si amesteca sa se incorporeze totul.

     Mixeaza albusurile intr-un alt bol cu un praf de sare si o lingura de zahar pana se intaresc apoi le incorporezi cu grija in crema de branza cu galbenusuri. Fa asta usor sa nu se lase compozitia, vrem sa fie cat mai ferma crema.

     Amesteca cele 3 linguri cu lichior de cafea in espresso si inmoaie piscoturile in amestec. Nu le tine mult ca se vor rupe, fii destul de rapid, cam o secunda e suficient.

     Cel mai bine este sa construiesti Tiramisu intr-o cutie de plastic sau sticla, de 3.5 - 4 litrii, pentru ca asa vei putea obtine straturi perfecte si crema nu va curge, obtinand inaltimea dorita pentru prajitura.





     Pune un strat de piscoturi inmuiate, adauga crema, presara cacao din plin si continua cu un nou strat de piscoturi, asezat invers fata de cel anterior (perpendicular pe el), crema si cacao. O sa obtii 3 straturi de piscoturi si 4 straturi de crema, ultimul strat fiind crema peste care presari cicolata neagra rasa si cacao pana o acoperi de tot.

     Tiramisu trebuie sa stea cel putin 2 ore la frigider pentru a se intari suficient sa poti taia din el.


     Sfaturi:

     - avand in considerare ca este o prajitura cu oua crude asigura-te ca ouale sunt foarte proaspete; daca tot iti este frica adauga cate 4 linguri cu apa fierbinte (cate una) atat in galbenusuri cat si in albusuri in timp ce le mixezi;
     - eu pun 80 g de zahar si mi se pare suficient de dulce dar daca tu vrei mai dulce poti pune pana esti multumit de gust;
     - foloseste o cutie altfel ti se va imprastia crema, plus ca este mai igienic de depozitat in frigider datorita capacului;
     - daca vrei sa il prepari pentru copii inlocuieste espresso cu ciocolata calda si foloseste esenta in loc de lichior; iar daca ti se pare prea tare cu espresso pentru gustul tau poti sa inlocuiesti cu plicuri de 3 in 1 (eu asa fac).



     Asta este tot. Se face destul de repede doar ca trebuie sa il lasi la frigider. Sa nu-l pui niciodata in congelator ca nu va mai avea acelasi gust.



                                                                                                                       Bon Appétit!





Monday, July 27, 2015

Salata Cu Ton








     Cand sunt zile atat de calduroase, chiar caniculare, evit gatitul pe cat posibil pentru ca este si asa destul de cald fara sa mai pornesc si eu aragazul sau cuptorul. Dar tot trebuie sa mancam ceva asa ca salatele sunt alegerea perfecta pentru ceva rapid si racoros, iar daca mai adaugam si o proteina precum tonul este si foarte satioasa.



     Ingrediente: 

     - 1 cutie cu ton
     - 1 salata verde potrivita
     - 4 frunze de salata iceberg
     - 3 castraveti cornichon
     - 3 ridichi
     - 2 fire ceapa verde
     - 2 maini boabe fierte de porumb
     - 1 mana de masline kalamata
     - 2 oua fierte
     - sare, piper
     - otet, ulei, zeama de lamaie


     Reteta este pentru 4 portii deci alege un bol incapator in care sa poti sa si amesteci ingredientele fara a le arunca din castron.

     Spala toate legumele bine si usuca-le, in special frunzele de salata, daca ai un castron pentru uscat salata e perfect. Incearca sa tai salata in fasii de aproximativ un deget grosime, taie rondele castravetii, ridichile si ceapa verde si pune-le pe toate in bol.

     Daca porumbul este congelat trebuie fiert inainte si scurs, iar maslinele trebuie taiate rondele (sau cum iti plac) si scurse, apoi adaugate la salata impreuna cu tonul scurs. Eu folosesc ton bucati, e mai usor de scurs si mai gustos.

     Adauga sare, piper, ulei, cativa stropi de otet de mere sau balsamic si multa zeama de lamaie, toate dupa gust. Gusta constant salata sa vezi daca ii mai trebuie ceva. Trebuie sa aiba un gust acrut si racoritor. Pune ouale taiate in sferturi si mai adauga si peste ele putina sare, piper si zeama de lamaie.


     Sfat:

     - poti adauga ce alte verdeturi vrei: rucola, radicchio, andive, spanac proaspat, etc.
     - daca ai probleme cu stomacul e indicat sa folosesti otet balsamic sau doar lamaie;
     - poti folosi orice alt tip de masline iti place, important e sa obtii un preparat pe gustul tau;
     - nu am o cantitate exacta la masline si porumb pentru ca eu pun dupa gustul meu, d'aia e important sa o faci dupa cum iti place tie ca tu o mananci.


     Gata salata. Se face foarte repede si este pe cat de gustoasa pe atat de usoara si racoritoare.



       
                                                                                                              Bon Appétit!





Sunday, July 26, 2015

Cartofi Noi La Cuptor




     Ma indoiesc sincer ca exista ceva mai usor de facut decat aceasta reteta de cartofi noi la cuptor. Nu va mai spun si cat sunt de buni si ca merg cu aproape orice si chiar si ca fel de sine statator alaturi de o salata.


     Ingrediente:

     - 700 g cartofi
     - 1 lingura ulei
     - 1/2 lingurita sare
     - marar tocat


     Porneste cuptorul sa se incalzeasca bine inainte sa bagi cartofi.

     Spala bine cartofii, fara sa ii cureti de coaja, si taie-i in sferturi cum vezi in poza si amesteca-i intr-o tava incapatoare cu ulei si sare si intinde-i in toata tava in asa fel incat sa nu se suprapuna.

     Coace-i in cuptor la 230° C pentru aproximativ 30 minute, pana se rumenesc. Poti sa ii mai incerci la jumatatea timpului de cand i-ai pus sa vezi daca s-au lipit de tava si sa-i dezlipesti.

     Dupa ce ii scoti presara marar tocat peste ei dupa gust.


     Sfat:

     - poti sa inlocuiesti cartofii noi fie cu cartofi vechi pe care ii cureti de coaja, fie cu cartofi dulci;
     - foloseste ce ulei iti place dar asigura-te ca este rezistent la temperaturi inalte;
     - 230° inseamna treapta 6-7.



     Si asta este tot daca iti vine sa crezi. Necesita foarte putina munca si sunt gata repede, iar gustul e senzational.





                                                                                                               Bon Appétit!




Saturday, July 25, 2015

Placinta Cu Branza






     Nici nu va puteti imagina cat de buna este placinta asta. Absolut toata lumea care a gustat-o a fost impresionata de gust si pe langa faptul ca au laudat-o necontenit mi-au cerut in repetate randuri sa o pregatesc.



     Ingrediente:

     Aluat:

     - 350 g faina
     - 1/2 plic drojdie uscata
     - 1 plicuri zahar vanilat
     - 3 linguri pline cu smantana
     - 5 linguri ulei
     - 1/2 lingurita sare
     - 1 ou
     - esente (rom si vanilie - cateva picaturi din fiecare)
     - apa calda (daca si cat este nevoie sa obtii un aluat)


     Umplutura:

     -200 g branza proaspata de oi putin sarata
     - 100 g branza veche de oi putin sarata
     - 1 ou
     - 3 linguri zahar
     - 1 plic zahar vanilat
     - esente (rom si vanilie - cam jumatate de fiola din fiecare)


     Topping:

      - un galbenus
     - 1 lingura smantana
     - 1 plic zahar vanilat


     Aluatul se face extraordinar de simplu. Amesteca sarea cu faina cernuta, pune apoi drojdia uscata si zaharul si amesteca iar cu lingura. Adauga oul, smantana, uleiul si esentele si amesteca pana se incorporeaza. Daca este nevoie de apa calda pune pana se leaga intr-un aluat moale si nelipicios. Uneori ingredientele umede sunt suficiente si nu mai e nevoie de apa (in functie de umiditatea aerului).

     Framanta aluatul pe o suprafata plana aproximativ 10 minute, sa se activeze glutenul din faina, apoi pune-l intr-un bol mare in care sa aiba loc sa creasca, acopera cu folie de plactic si un prosop curat si lasa-l intr-un loc cald si ferit de curent.

     Cand aproape si-a triplat volumul este tocmai bun de folosit.

     Porneste cuptorul pe la jumatatea timpului de crestere a aluatului ca sa se incalzeasca pana e gata placinta de dat la cuptor. Cam la 45 de minute de cand ai terminat de framantat.

     Dupa ce a crescut aluatul apuca-te de umplutura, nu inainte.

     Piseaza branza proaspata si cea veche cu furculita, adauga zaharul vanilat si zaharul tos, esentele si oul si amesteca bine pana se obtine ca o pasta. Gusta compozitia sa vezi daca ti se pare suficient de dulce. Tine cont ca trebuie sa fie un gust dulce-sarat datorat branzei. Daca simti ca o vrei mai dulce mai adauga zahar, amesteca iar sa se topeasca si gusta din nou.

     Imparte aluatul in doua parti egale si intinde o foaie de jumatate de centimentru. Imparte umplutura in doua parti egale si pune o parte peste foaia de aluat intinsa. Ruleaza foaia strangand capetele in asa fel incat sa nu curga compozitia. Pune placinta in tava tapetata cu foaie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina. Repeta procedura cu a doua foaie ci cealalta jumatate de umplutura.

     Lasa placinta macar 20 de minute in tava pe aragaz sa mai creasca. Unge bine cele doua placinte cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de smantana si presara zahar vanilat peste ele.

     Coace placintele pana se rumenesc pe deasupra si pana cand scobitoarea iese curata din aluat, aproximativ 20-30 minute. Nu te speria daca va crapa sau daca iese umplutura din ea, insemna ca va fi delicioasa.


     Sfaturi:

     - ai grija sa respecti pasii cand faci aluatul, adica sa nu pui drojdia odata cu sarea ci pe rand pentru ca sarea inhiba drojdia si risti sa nu-ti mai creasca aluatul;
     - poti sa gusti cu incredere umplutura pentru a o potrivi de dulce, dar ai grija sa folosesti oua proaspete;
     - nu uita sa lasi placintele sa mai creasca in tava inainte sa le dai la cuptor;
     - NU taia niciodata placinta cat timp este fierbinte, proaspat scoasa din cuptor, pentru ca se incruzeste aluatul (va parea crud la gust);
     - NU te apuca de umplutura decat dupa ce a crescut aluatul pentru ca zaharul gateste oul si va lasa multa zeama care se va traduce in coca cruda cand coci placinta (o sa fie coapta la suprafata si cruda in interior);
     - poti sa le pui in forme de chec sau sa le coci intr-o tava incapatoare pentru amandoua; in a doua situatie se vor lipi intre ele dar nu este o problema;
     - mai mult ca sigur vor crapa, dar asta nu vaafecta in niciun fel gustul, dimpotriva;
     - poti sa nu le rulezi ci sa faci o singura placinta intinsa: intinzi o foaie si o pui in tava, pui umplutura si acoperi cu cea de-a doua foaie - este la fel de buna oricum, tine doar de preferinte;
     - la fel de bine poti face poale in brau (placinte moldovenesti) cu aceeasi coca si aceeasi umplutura


                                                          
                                                                                                            Bon Appétit!




........ Chec .......





     Acesta este un desert care intotdeauna imi aminteste de copilarie. Cine nu obisnuia sa manance chec in copilarie? Alaturi de clatite si gogosi cred ca acest desert era cel mai raspandit si gatit in bucatariile tuturor.

     Nu stiu daca existe ceva mai usor si rapid de facut si totusi atat de bun si iubit.


     Ingrediente:

     - 4 oua
     - un praf de sare
     - 150 g faina (o cana obisnuita)
     - 100 g zahar
     - 5 linguri ulei
     - 1 plic zahar vanilat
     - 1 plic praf de copt
     - esente (vanilie si rom - aproximativ jumatate de fiola din fiecare)
     - 4 linguri apa fiarta


     Porneste cuptorul sa se incalzeasca cat prepari aluatul.

     Foloseste 2 boluri inalte, cum sunt cele pentru mixer. Intr-unul pune albusurile si in celalalt galbenusurile.

     Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza-le pana se spumeaza. Adauga 3/4 din cantitatea de zahar si plicul de zahar vanilat si mixeaza pana se topeste zaharul. Adauga 2 linguri cu apa fierbinte in timp ce mixezi.

     Galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar, uleiul si esentele pana se topeste zaharul. Adauga si aici 2 linguri cu apa fierbinte in timp ce le mixezi. Apa fierbinte ajuta sa se topeasca mai repede zaharul.

     Amesteca galbenusurile cu albusurile apoi opreste cateva linguri din compozitie in alt vas, eu iau cam 7-8 linguri. In compozitia mai mare pune faina cernuta si 3/4 din praful de copt si amesteca bine, iar in cealalta pune restul de praf de copt si cacao (cam o lingura de cacao) si amesteca bine sa se incorporeze.

     Toarna compozitiile in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina. Poti face ce model vrei, fie sa pui toata compozitia alba si deasupra cea cu cacao, fie intercalate, fie o lingura alba si una neagra, dupa cum doresti si cat de creativ te simti.


     Sfaturi:

     - daca vrei poti sa pui pe deasupra nuca cruda sau coapta in prealabil in cuptor;
     - din aceasta compozitie eu fac un singur chec pe care il pun intr-o forma de cozonac, deci va fi un chec putin mai mare;
     - poti sa il tai pe lungime (ca pe un tort) dupa ce se raceste putin si sa il ungi cu gem, sau sa il servesti alaturi de o cupa de inghetata



     Si asta e checul. Se coace in jur de 20-30 minute, pana ce il incerci cu scobitoarea si iese curata din aluat.

     Usor, rapid si super bun. O amintire din copilarie extraordinara.



                                                                                                     Bon Appétit!