Nu am intalnit pe nimeni pana acum caruia sa nu-i placa Tiramisu, mai ales cand e bine facut si dupa o reteta autentic italiana nimic nu poate fi mai usor si mai placut decat acest deliciu.
Este o prajitura buna in orice sezon. Vara te ajuta sa te racoresti cand o mananci proaspat scoasa de la rece, iar iarna e perfecta cand stai in patura si te uiti la TV.
Ingrediente:
- 6 oua
- 500 g mascarpone
- 80 - 100 g zahar
- 2 1/2 cesti espresso
- 4 linguri lichior de cafea
- 48 piscoturi
- 30 g ciocolata neagra
- cacao pentru pudrat
- un praf de sare
Separa albusurile de galbenusuri. Pune galbenusurile intr-un bol inalt, ca cel pentru mixer, si mixeaza-le impreuna cu zaharul pana se albesc si isi tripleaza volumul. Exact asta se va intampla dar va dura putin, asa ca ai rabdare sau foloseste un mixer cu functie automata. Adauga apoi branza mascarpone si o lingura de lichior de cafea si amesteca sa se incorporeze totul.
Mixeaza albusurile intr-un alt bol cu un praf de sare si o lingura de zahar pana se intaresc apoi le incorporezi cu grija in crema de branza cu galbenusuri. Fa asta usor sa nu se lase compozitia, vrem sa fie cat mai ferma crema.
Amesteca cele 3 linguri cu lichior de cafea in espresso si inmoaie piscoturile in amestec. Nu le tine mult ca se vor rupe, fii destul de rapid, cam o secunda e suficient.
Cel mai bine este sa construiesti Tiramisu intr-o cutie de plastic sau sticla, de 3.5 - 4 litrii, pentru ca asa vei putea obtine straturi perfecte si crema nu va curge, obtinand inaltimea dorita pentru prajitura.
Pune un strat de piscoturi inmuiate, adauga crema, presara cacao din plin si continua cu un nou strat de piscoturi, asezat invers fata de cel anterior (perpendicular pe el), crema si cacao. O sa obtii 3 straturi de piscoturi si 4 straturi de crema, ultimul strat fiind crema peste care presari cicolata neagra rasa si cacao pana o acoperi de tot.
Tiramisu trebuie sa stea cel putin 2 ore la frigider pentru a se intari suficient sa poti taia din el.
Sfaturi:
- avand in considerare ca este o prajitura cu oua crude asigura-te ca ouale sunt foarte proaspete; daca tot iti este frica adauga cate 4 linguri cu apa fierbinte (cate una) atat in galbenusuri cat si in albusuri in timp ce le mixezi;
- eu pun 80 g de zahar si mi se pare suficient de dulce dar daca tu vrei mai dulce poti pune pana esti multumit de gust;
- foloseste o cutie altfel ti se va imprastia crema, plus ca este mai igienic de depozitat in frigider datorita capacului;
- daca vrei sa il prepari pentru copii inlocuieste espresso cu ciocolata calda si foloseste esenta in loc de lichior; iar daca ti se pare prea tare cu espresso pentru gustul tau poti sa inlocuiesti cu plicuri de 3 in 1 (eu asa fac).
Asta este tot. Se face destul de repede doar ca trebuie sa il lasi la frigider. Sa nu-l pui niciodata in congelator ca nu va mai avea acelasi gust.
Bon Appétit!
No comments:
Post a Comment