Wednesday, May 16, 2012

Cornulete





         Acesta chiar este un desert care ma duce inapoi in copilarie. Pe vremea cand eu abia ajungeam sa vad pe mama, iar mama facea aceste cornulete fragede cu gem. Intotdeauna mi-au placut mai mult cele cu gem decat cele cu rahat. Mi s-au parut mereu mai gustoase.

        Am zis sa va impartasesc si voua reteta mamei pe care pur si simplu o iubesc. Sper sa vi se para si voua la fel de speciala cum mi se pare mie, si poate veti crea amintiri cu copiii vostrii pe aceasta reteta, asa cum am eu cu mama mea.


        Ingrediente:

        - 2 pachete de margarina
        - 14 linguri cu apa
        - 1 lingurita rasa cu bicarbonat alimentar
        - 2 lingurite otet
        - 750 g faina cernuta


         Se porneste cuptorul pentru a se incalzi.

         Margarina trebuie sa fie moale pentru a se putea amesteca cu faina. Daca ati uitat s-o scoateti din frigider sa se incalzeasca, sau abia ati cumparat-o si e prea rece, se topeste intr-o craticioara pe foc, dar nu pana devine lichida ci sa ramana albicioasa, de consistenta smantanei.

         Se amesteca faina cu margarina. Separat se stinge bicarbonatul cu otetul si se amesteca cu apa. Aceasta compozitie se toarna peste faina si magarina si se framanta sa se incorporeze toate foarte bine.

         Se poate lasa 15-20 de minute la rece sau se poate prelucra imediat.

         Cu ajutorul sucitorului se intinde o foaie foarte subtire, aproape sa se poata vedea prin ea. Cat va va lua sa portionati si sa umpleti cornuletele, coca va mai creste datorita bicarbonatului, deaceea este important sa aveti o foaie subtire pentru a nu rezulta niste cornulete foarte groase.

         Foaia astfel obtinuta se taie in patrate de dimensiunea dorita in mijlocul carora se pune umplutura, cam jumatate de lingurita de umplutura. Daca puneti prea multa va curge la cuptor, vor fi la fel de bune doar ca nu la fel de aspectuoase daca le pregatiti pentru invitati mai pretentiosi.

        Tava se tapeteaza cu hartie de copt peste care se pun cornuletele cu spatiu intre ele deoarece isi vor mari volumul. Se lasa in jur de 15-20 de minute la cuptor. Sunt gata in mometul in care partea pe care au stat in tava este rumenita, deci ridicati cateva sa vedeti daca s-au facut.


        Umpluturi:

        - puteti folosi atat umpluturi dulci (evitati totusi dulceata deoarece va curge) cat si umpluturi sarate, avand in vedere ca aluatul nu contine zahar: gemuri, rahat, umplutura de cozonac (nuca+zahar+cacao), branza (cu smantana si marar), ciuperci, etc.


       Pentru a le pastra fragede acoperiti recipientul in care le tineti cu o folie de aluminiu sau cu un prosop curat.

       Sigur o sa vreti sa mancati imediat ce le-ati scos din cuptor. Va recomand sa le lasati sa se raceasca inainte deoarece umplutura o sa fie foarte fierbinte, in special daca folositi gem, si o sa va arda atat de rau ca n-o sa mai simtiti niciun gust dupa. Asta din proprie experienta :)
     

                                                                                                             Bon Appétit! 


No comments:

Post a Comment