Tuesday, May 15, 2012

Clatite Pufoase



           Tata obisnuia sa-mi faca aceste clatite cand eram mica. Da, tatal meu gateste. Si cum gateste :) Mie imi place sa folosesc mai multa esenta de rom decat spune reteta deoarece asa facea si el, si daca nu pun tot atat, parca nu are acelasi gust, parca nu este aceeasi amintire.


           Ingrediente:

          - 300 g faina cernuta
          - 900 ml. lichid ( 450 ml. lapte batut + 450 ml. apa minerala )
          - 3-4 oua
          - 3 linguri esenta de rom
          - 3 linguri ulei ( ies mult mai bune daca inlocuiti uleiul cu unt topit dar sa nu fie fierbinte )
          - 1/2 lingurita rasa de sare
          - puteti adauga 1 lingurita rasa de coaja de lamaie, portocala, sau amestec, daca va place


         Se pot face in 2 feluri:

        1. Se amesteca la mixer galbenusurile, uleiul (untul), esenta de rom si sarea. Se adauga laptele batut, faina cernuta si apoi apa minerala, mixand bine sa nu ramana cocoloase.

       Albusurile se bat spuma si se amesteca cu restul compozitiei cu polonicul; daca se ingroasa prea mult, se mai poate dilua pe parcurs cu apa minerala.

      Compozitia astfel obtinuta se tine la frigider cel putin 30 de minute, astfel clatitele nu se vor strange in tigaie in timp ce le preparati.


       2. A doua varianta este mai rapida, destinata momentelor cand ne e pofta de clatite dar nu avem toata ziua la dispozitie :).

      Singura diferenta este ca se pun ouala intregi, nu se mai separa pentru a se adauga albusurile mai tarziu. In rest se prepara exact ca la prima varianta, inclusiv se tine cel putin 30 de minute la frigider.


      Pentru a va asigura ca va iese inclusiv prima clatita, incingeti tigaia bine, puneti uleiul (daca aveti tigaie speciala de clatite, jumatate de lingurita de ulei va fi suficienta - nu folositi ulei de masline deoarece clatitele vor imprumuta aroma uleiului- daca folositi orice alt tip de tigaie, puneti ulei cat sa para unsa) si cu un polonic adaugati compozitia in tigaia bine incinsa.

      Eu folosesc tigaie speciala de clatite, la care pun un polonic plin pentru a iesii mai groase (desi ele sunt la origine frantuzesti si ar trebui sa fie foarte subtiri). Dupa ce pun compozitia, misc tigaia sa acopar toata suprafata acesteia cu aceasta compozitie, in asa fel incat sa nu aiba parti unde foaia sa fie mai groasa si parti unde sa fie mai subtire. Cu o furculita dezlipiti marginea clatitei de tigaie si ridicati putin sa vedeti daca s-a facut. Clatita ar trebui sa se desfaca de tigaie cand este coapta si atunci se intoarce cu o paleta, sau aruncand-o in aer, daca va iese :) .

     Dupa ce s-a facut si pe cealalta parte, o scoateti pe un tocator si se poate umple pe loc si consuma calda, sau puteti face toata compozitia si apoi sa le umpleti. Pentru a le tine calde, acoperiti-le cu un castron mare.


     Umpluturi:

     - tot ce doriti: gemuri, dulceturi, ciocolata si fructe, cicolata si alune nesarate pisate (alune de padure, migdale, nuci, etc.) peste care puteti presara zahar pudra, sau sa asezati inghetata langa, sau le puteti consuma ca atare.



    Sigur toata lumea a mancat clatite in copilarie, asa ca sigur acest desert va trezi amintiri. Sper sa va placa varianta mea.



                                                                                                         Bon Appétit! 


No comments:

Post a Comment