Mi se pare atat de usor in zilele astea sa tii post cand gasesti aproape tot anul produse proaspete cu care sa-ti prepari orice de la salate, la mancaruri complicate.
Week-end-ul asta aveam niste ciuperci plurotus fierte si ma gandeam cum sa le folosesc mai ingenios si mi-a venit ideea sa fac niste pateuri. Am iesit la cumparaturi si apoi m-am apucat de treaba.
Ingrediente aluat: Ingrediente umplutura:
- 300 g faina - 150 g ciuperci pleurotus
- 1 lingurita rasa cu sare - 30 g masline kalamata fara samburi
- 1/2 lingurita zahar - 3 rosii uscate in ulei
- 5 g drojdie - 1 cartof mic (aproximativ 100g)
- 1 praf de busuioc uscat - o mana boabe de porumb
- 2 rosii uscate in ulei - sare, piper
- 6 masline kalamata - cimbru, oregano
- 5 linguri ulei - 1 ceapa mica
- 125-150 ml apa calda - 2 catei de usturoi potriviti
Daca folosesti drojdie proaspata aceasta trebuie dizolvata in apa calda, de preferat nu in toata ca poate aluatul are nevoie de mai putina apa, daca folosesti drojdie uscata este mult mai simplu si nu trebuie dizolvata, chiar este contra-indicat.
Intr-un castron mare se pune faina drojdia, zaharul, busuiocul si sarea si se amesteca. Pui rosiile si maslinele tocate marunt si se amesteca cu faina, dupa care se pune uleiul si 125 ml apa si se framanta pentru a obtine un aluat moale si elastic. Daca aluatul nu este legat si moale se mai adauga apa. Se acopera castronul cu o folie de plastic si un prosop si se lasa la crescut intr-un loc calduros unde sa nu fie curent.
Ciupercile se fierb in apa cat sa le acopere impreuna cu o jumatate de lingurita de sare dupa care se scurg bine de apa. Se caleste ceapa tocata marunt dupa care se adauga peste ea usturoiul tocat, ciupercile maruntite in robot, rosiile si maslinele tocate marunt, cartoful taiat in cubulete foarte mici, porumbul, sare, piper, cimbru si oregano si se calesc 10 - 15 minute amestecand sa nu se prinda.
Gusta umplutura pentru a o potrivi de sare. Daca simti ca lipseste ceva cu siguranta este vorba de sare sau un plus de piper pentru gust.
Intinde o foaie subtire din aluat si portioneaza in 12, atatea pachetele am obtinut eu.
Imparte compozitia in asa fel incat sa umpli toate cele 12 portii de aluat, dupa care unge fiecare fasie de aluat cu apa pe margini si pliaza si strange in asa fel incat sa obtii un pachetel. Poti sa-i faci un model pe margini, cum am facut eu, pentru a te asigura ca nu se desface sa curga umplutura din pachetel.
Lasa-le in tava sa mai creasca aproximativ 15 minute, perfect cat sa te apuci sa-ti cureti bucataria, dupa care se ung cu putin ulei in strat subtire si se coc la foc potrivit in mijlocul cuptorului penru aproximativ 20 minute. Incearca aluatul cu o scobitoare, daca aceasta iese curata inseamna ca pateurile tale sunt gata.
Sfaturi:
- daca nu esti in post poti sa ungi pateurile cu galbenus de ou amestecat cu putina smantana si sa adaugi la umplutura si niste branza sarata sau cascaval ras
- nu uita sa gusti umplutura sa o potrivesti de sare, odata ce ai gatit pateul nu mai poti adauga sare si o sa ai impresia ca nu este atat de grozav pentru ca nu are gustul care trebuie
- daca nu ai rosii uscate nu este o tragedie, foloseste rosii cherry sau rosii normale dar asigurate ca elimini prin gaturea umpluturii tot lichidul pe care il lasa rosiile, altfel va inmuia pateurile in cuptor
- la fel si cu maslinele, daca nu ai kalamata, sau nu iti plac, foloseste altele care iti plac: negre, verzi ... ce doresti
- aluatul nu se va colora cand il gatesti daca nu este dat cu ou ci doar cu ulei, deci nu te speria sa zici ca nu sunt facute, testeaza cu o scobitoare si atunci stii sigur daca s-au gatit sau nu
Bon Appétit!