Wednesday, May 16, 2012

Briose cu Mere si Ciocolata





       Un desert bun pentru orice moment. Fie ca va e pofta de ceva dulce, ca aveti invitati neasteptati si aveti nevoie de un desert rapid, sau mergeti la o petrecere si trebuie sa va prezentati cu ceva, acesta este desertul perfect.

       Se face repede si este foarte versatil, in sensul ca poti inlocui merele cu orice alte fructe.


  Ingrediente:

         - un pahar mic de iaurt natural
         - 3 oua
         - 210 g faina cernuta
         - 120 g zahar tos
         - 1 plic zahar vanilat
         - 1 plic praf de copt
         - 80 ml. ulei ( puteti inlocui cu unt, dar sa nu fie fierbinte)
         - esenta de rom si de vanilie (in total o lingurita de esenta amestecata)
         - 1 pumn banuti de ciocolata pe care ii taiati marunt (fiecare banut taiat pe jumatate si apoi fiecare jumatate taiata in 2 sau 3 bucatele)
         - 1 mar verde taiat cuburi mici (sau feliute si le dispuneti ca la tarta, in evantai)


         Se pun la mixer ouale cu zaharul tos si cel vanilat, pana se albeste compozitia si isi tripleaza volumul. Se adauga apoi iaurtul, uleiul (sau untul topit) si esentele. Dupa ce s-au amestecat si ele in restul compozitiei, se adauga faina cernuta in prealabil, impreuna cu praful de copt ( daca nu aveti praf de copt in casa il puteti inlocui cu jumatate de lingurita de bicarbonat alimentar stins cu putin otet sau zeama de lamaie).

        Dupa ce s-a adaugat faina este indicat sa nu se mai mixeze mult pentru a nu vi se lasa briosele in cuptor (nu cresc si se intaresc). Cand porniti mixerul, parte din faina va fi aruncata in exterior; pentru a evita asta, puneti toata faina in mijlocul bolului si cu o lingura luati compozitie de pe margine si astupati toata faina, sau amestecati cu lingura sa o incorporati cat de cat inainte de a porni mixerul.

        Se scoate compozitia de la mixer si se incorporeaza in ea bucatelele de ciocolata. Se pune compozitia cu lingura in formele tapetate cu margarina (sau cu hartie pentru briose). Atat formele cat si hartia pentru briose se umple trei sferturi, deoarece ele vor creste depasind forma de copt, daca puneti prea mult, partea de sus se va latii peste forma de copt si vor deveni inestetice.

        Dupa ce compozitia a fost pusa in forme, se presara peste ea merele taiate.

        Cuptorul trebuie preincalzit. Se dau pentru aproximativ 30 de minute la cuptor la foc potrivit. Sunt gata cand sunt rumenite la suprafata (asa vor fi pufoase la interior si crocante la exterior). Se face testul cu scobitoarea pentru a fi siguri. Introduceti scobitoarea in briosa si daca iese curata inseamna ca sunt coapte.


        Sfat:

        - daca nu aveti cum sa masurati aceste cantitati cu exactitate, puteti folosi paharul de iaurt dupa cum urmeaza: 1 pahar zahar tos; 2 pahare si 3 sferturi faina cernuta; jumatate de pahar ulei (unt topit).

        - puteti sa inlocuiti merele cu orice alte fructe; fructele tari (pere, prune, caise, etc) se presara deasupra briosei, fructele sfaramicioase (mure, afine, zmeura, visine, etc.) se incorporeaza in compozitie la fel ca ciocolata (aceste fructe vor colora compozitia).



                                                                                                         Bon Appétit! 


No comments:

Post a Comment