Wednesday, May 16, 2012

Covrigei cu Branza





        Sigur ti se intampla sa ai pofta de ceva sarat de rontait. In loc sa alegi diferite snack-uri si chips-uri care nici macar nu sunt bune pentru sanatate, mai bine prepari acesti covrigei super gustosi si fragezi.

        Nici nu ma gandesc ca nu o sa-i indragiti. La mine a devenit deja obisnuinta sa fiu rugata sa-i aduc la petreceri sau cand facem iesiri la munte.


         Ingrediente:

         - 500 g faina
         - 250 g margarina
         - 175 g telemea de oaie
         - 2 oua
         - 6 linguri cu lapte sau 3 linguri cu smantana ( va recomand cu smantana, ies mai fragede )
         - 2 linguri cu otet
         - 1,2 galbenusuri amestecate cu 50 ml de lapte pentru uns



        Se porneste cuptorul sa se incalzeasca.

        Se rade branza pe razatoarea mare si se amesteca cu margarina moale, daca este prea rece si tare se topeste in cratita pe foc pana ajunge de consistenta si aspectul unei smantani. Se adauga ouale in compozitie, laptele (sau smantana), otetul si faina. Se amesteca totul foarte bine si se va obtine un aluat ca de placinta pe care il facem sub forma de bila, il imbracam in folie de plastic si il dam la frigider pentru 30 de minute - 1 ora (se poate lasa si peste noapte in frigider).

        Dupa ce s-a racit se scoate din folie, se rupe o bucata din aluat si se pune pe un tocator mare presarat cu multa faina. Se intinde cu sucitorul pe tocator o foaie de 0,5 cm si se stanteaza cu forma speciala de covrigei. Ce ramane se aduna si se refoloseste la o noua foaie.

        Daca doresti sa faci tot aluatul si apoi sa le dai la cuptor, aseaza covrigeii cruzi pe o tava presarata cu faina la distanta unul de altul pentru a nu se lipii. Dupa ce completezi un rand de covrigei, pune o folie de plastic peste ei, presara faina si pune alt rand de covrigi. Procedeaza la fel cu folie si faina pana termini toti covrigii si ii acoperi cu alta folie de plastic pe ultimii. Daca nu pui folie intre ei se vor lipi si se vor rupe cand vei dori sa-i desfaci.

        In tava se pune hartie de copt peste care pui covrigii, se ung cu ajutorul unei pensule cu galbenusul amestecat cu lapte si se dau la cuptor pana se rumenesc. NU se intorc pe partea cealalta...se coc pe o singura parte.


        Truc:

        - de la a 2-a, a 3-a tava cuptorul va fi mult mai incins si covrigii se vor coace mai repede

        - nu este nevoie sa te chinui sa tot reframanti coca ramasa pentru a obtine numai covrigei, poti sa tai o foaie sub forma de saratele

        - ai nevoie de tocator deoarece forma de covrigei are marginile ascutite si iti va taia fata de masa

        - eu fac toata coca, ii pun in tava despartiti de folie presarata cu faina, si dupa ce ii termini pe toti ii dau pentru 30 de minute la congelator, asa vor creste mai bine in cuptor (comportandu-se ca un foietaj va creste mai bine la caldura daca este pus cat mai rece - spre inghetat).
                                        


       Daca nu ai forma de covrigei, poti sa faci doar sub forma de saratele, sau poti folosi formele de biscuiti. E bine sa folosesti aceste forme deoarece vor parea putin diferite la gust daca sunt sub o forma mai subtire ce se poate rumeni putin, fata de o forma plina cum sunt saratelele. Nu stiu sa va dau explicatia de ce se intampla asta, ca pana la urma este acelasi aluat, doar ca pare putin diferit la gust cand e subtire ca la covrigei.


 
                                                                                                       Bon Appétit! 


No comments:

Post a Comment