Wednesday, May 16, 2012

Crema de Zahar Ars




         Acest desert este absolut delicios. Un adevarat miracol al gastronomiei il consider eu. Este usor de facut fara sa necesite o pregatire prea mare, sau sa te tina prea mult timp in bucatarie pentru a-l prepara.
 


         Ingrediente:

         - 750 ml lapte
         - 5 oua
         - 140 g zahar
         - 60 g zahar pentru ars
         - jumatate baton de vanilie ( daca nu aveti baton, puteti inlocuii cu esenta )
         - sare ( un varf de cutit - sarea in prajituri intensifica aroma )


        Se fierbe laptele cu batonul de vanilie, sau esenta. Ouale se bat spuma impreuna cu zaharul. Se adauga laptele si sarea amestecand tot timpul. Eu folosesc mixerul pentru a amesteca in timp ce torn laptele in compozitie.

        Intr-o cratita se caramelizeaza cele 60 g zahar. Nu se foloseste o flacara mare pentru a nu arde zaharul. In momentul in care apar puncte in care se vede ca zaharul fierbe se amesteca cu lingura de lemn in acel punct incorporand treptat tot zaharul. Dupa ce se topeste tot, se imbraca peretii cu caramelul obtinut miscand cratita. Se lasa sa stea 2-3 minute pentru a se intarii, apoi se toarna compozitia.

        Se fierbe pe baie de aburi in cuptor, cratita se pune intr-un alt vas mai mare, umplut cu apa cat sa fie la nivelul cremei, 30-40 minute la 160 de grade C ( treapta 4).

        Evitati sa lasati apa sa fiarba pentru a nu branzi crema. Aceasta trebuie sa se faca datorita caldurii si aburului, deci din cand in cand mai luati din apa fierbinte cu o cana si inlocuiti cu apa rece (daca luati o cana cu apa fierbinte, inlocuiti cu o cana cu apa rece).

        Cand crema se desface de pe margini este facuta si se poate scoate.

        Luati un vas adanc in care sa incapa sosul, puneti-l pe suprafata cratitei cu crema in asa fel incat sa fie etans, sa puteti rasturna crema fara sa va curga sosul, si intoarceti cratita sa cada crema de zahar ars si sosul in vas.


        Desi este un desert usor de facut, asta nu inseana ca este usor si pentru stomac. Pana la urma se folosesc 5 oua la el. Deci aveti grija sa il tratati ca pe un desert delicios dar copios :)



                                                                                                         Bon Appétit! 


No comments:

Post a Comment