Thursday, May 24, 2012

Ciorba de Perisoare





       Ceva racoritor pentru zilele de vara, daca alegi sa consumi aceasta ciorba usor incalzita, sau ceva cald pentru zilele friguroase de iarna, daca vei consuma ciorba fierbinte.

       Nu se face greu, si are un gust foarte bun.


       Ingrediente:

       - 3 l apa
       - 1 ceapa potrivita
       - 1 cartof mare (sau 2 mai mici)
       - 1 morcov mare
       - un sfert de telina mica
       - 1 ardei gras (nu foarte mare)
       - 1 cutie cu rosii
       - 20 g orez
       - 200-250 ml bors (daca nu este foarte acru pune mai mult pana ce ciorba ajunge la gustul pe care il doresti)
       - sare, piper, cimbru
       - jumatate de legatura de patrunjel tocat (doar frunzele) si cateva fire de marar
       - jumatate de legatura de leustean intreg
       - 1 bila de taitei

       Perisoare:

       - 500 g carne tocata de porc
       - jumatate de ceapa tocata marunt
       - 60 g orez
       - 1 ou
       - sare si piper dupa gust



       Legumele se curata, se spala si se toaca. Eu prefer sa toc jumatate de ardei gras si jumatate din cantitatea de telina, iar restul sa le pun intregi la ciorba, folosindu-le doar pentru a da gust, fara a incarca ciorba. Morcovul il tai in cubulete mici; cartoful in cuburi potrivite; iar telina, ardeiul gras si ceapa le toc marunt.

      Se pun la fiert impreuna cu apa si dupa ce au dat intr-un clocot adaug orezul ales si spalat. Dupa ce am pus orezul, pregatesc perisoarele amestecand toate ingredientele intr-un bol. Pentru a potrivi carnea pentru perisoare de sare, se ia putin din carne si se pune pe limba pentru a-i simti gustul, fara sa inghiti carnea respectiva. Se formeaza toate perisoarele pentru a fi adaugate la ciorba toate odata; in acest fel vor avea acelasi timp de fierbere.

      Dupa ce am pus toate perisoarele, desfacem cutia cu rosii si o adaugam la ciorba. Daca rosiile sunt gata taiate, le adaugam asa cum sunt; daca sunt rosii intregi, se strivesc cu furculita si apoi se adauga cu tot cu sosul in care au stat. Se adauga condimentele: sarea, putin piper si o lingurita rasa de cimbru.

      Lasam putin sa fiarba (cam 10 - 15 minute), dupa care se adauga borsul. Va sfatuiesc sa il turnati printr-o strecuratoare, sa va asigurati ca nu are impuritati care sa ajunga in ciorba.

      Borsul va trebui sa fiarba in ciorba cel putin 15 minute inainte sa gusti, asa iti vei da seama daca ciorba este suficient de acra, sau mai trebuie adaugat bors. Daca ti se pare ca ciorba nu are gust, inseamna ca mai trebuie sa adaugi sare. Ca sa verifici daca a fiert carnea, se scoate o perisoara si se gusta.

      Cand esti multumit de gustul ciorbei si carnea a fiert, pune taiteii.

      Dupa ce taiteii au fiert, adica s-au umflat si se taie foarte usor cu lingura, se adauga patrunjelul si mararul spalat si tocat, se iau doar frunzele si coditele subtiri, cele groase au un gust foarte intens si pot parea chiar amare. Firele de leustean spalate se adauga intregi, ele vor fi puse doar pentru aroma, urmand a fi scoase dupa ce se raceste ciorba. Daca ai si doresti sa pui si 1 crenguta de cimbru uscat, se adauga odata cu leusteanul, urmand a fi scoasa odata cu el.

      Dupa ce ai adugat aceste ultime ingrediente, se opreste focul; ciorba este gata.



      Truc:

      - eu am incercat aceasta ciorba si cu perisoare din amestec de carne (porc cu vita) si nu mi-a placut; gustul este total diferit.
      - dupa ce fierbi perisoarele se va ridica la suprafata foarte mult ulei care dupa racire se va intarii formand o pojghita peste ciorba; daca nu iti place mancare grasa (mie nu-mi place) poti fie sa iei cu o lingura tot uleiul si sa-l arunci, fie sa astepti pana se raceste si iei grasimea intarita cu o furculita sau o spumiera.
      - daca ai fiert prea mult ciorba si incepe sa semene a tocana, completeaza intotdeauna cu apa fierbinte (nu rece) si potriveste din nou de gust (sare, piper, cimbru)
      - daca ai facut-o prea sarata, adauga un cartof intreg, curatat si spalat, pe care la sfarsit il scoti; acesta va trage din ciorba excesul de sare.


      Recomandare:

      - ciorba se poate consuma cu smantana, ardei iute, ceapa verde sau ceapa rosie cu sare.



      Este usor de facut deoarece fierbe foarte repede. Intotdeauna carnea tocata se va gati mai repede fata de cea intreaga.
      Pune apa la foc, si cat fierbe, curata, spala si taie legumele. Cat fierb ele, ocupate de carne si verdeata pentru a le avea pregatite. Pregatind totul te va ajuta sa termini mancarea mai repede.


             
                                                                                                                Bon Appétit! 



No comments:

Post a Comment